Putem brzog sustava uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustav) zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom pilećem trupu “Viki grill pile domaće – zamrznuti priozvod” podrijetlom iz Hrvatske (prisutnost u 25 g). Dodatnom analizom identificirana je bakterija Salmonella typhimurium, javljaju iz Ministarstva poljoprivrede iz apel na potrošače.
Mikrobiološkom analizom pretraženog pilećeg mesa utvrđeno je da isto ne udovoljava Uredbi Europske komisije 2073/2005 Prilog I., Poglavlje 1. Kriteriji sigurnosti hrane, Točka 1.28., sukladno kojem Salmonella typhimurium mora biti odsutna u svježem mesu peradi stavljenom na tržište tijekom njihovog roka trajanja.
Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede odmah su provele službene kontrole na tržištu (maloprodaja, distributer i proizvođač) te naredile povlačenje i opoziv predmetnog proizvoda s tržišta.
Proizvod je na tržište plasirao Ledo d.d. koji se očitovao da su kao mjeru predostrožnosti poduzeli povlačenje proizvoda “Grill pile domaće” HR 1463 EU, proizvođača VIKI d.o.o. iz Strahoninca, datum klanja 6.12.2014., najbolje upotrijebiti do 6.12.2015., zbog redovnog monitoringa da postoje indicije o prisutnosti Salmonelle spp.
Očitovanje o slučaju, zatražili smo putem emaila iz poduzeće Viki d.o.o., ali nam se nitko nije javio. Pile je obrađeno u njihovoj klaonici u Reki u susjednoj Koprivničko – križevačkoj županiji, navodi Ministarstvo poljoprivrede. Viki d.o.o. dobrostojeće je poduzeće koje je prema dostupnim podacima u 2014. godini poslovalo sa 22,4 milijuna kuna prihoda, 2,2 milijuna kuna neto dobiti te 39 zaposlenih.
Salmonella typhimurium jedan je od najčešćih uzroka enterokolitisa. Enterokolitis se najčešće prenosi nedovoljno termički obrađenom hranom ili postupanjem s hranom koje nije u skladu s dobrom higijenskom praksom (križna kontaminacija). Akutni znakovi enterokolitisa su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrućica i glavobolja. Dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika.