Najljepši ekološki vrt u svetomartinskom kraju ima Marina Sakač

>> Najljepši ekološki vrt u svetomartinskom kraju ima Marina Sakač

Ovih dana u svetomartinskom kraju obišli smo mnoge vrtove, standardne i one najtraženije, ekološki obrađivane, jer poznato je kako Europska unija i Republika Hrvatska, ali i države u okruženju itekako veliku pozornost i skrb pridaju tako obrađivanim vrtovima i stvorenom povrću.

Mnogo je lijepih vrtova u ovom kraju, istina više standardnih, manje ekoloških, ali odabir je bio jednostavan, jer vrt za kojeg smo se odlučili da je najljepši zaista odgovara svim zahtjeva ekološke obrade i proizvodnje, a i što nije nevažnu i oku je lijep. Po našem sudu ali i mišljenju drugih povrćara i susjeda, najljepši ekološki vrt ima Marina Sakač iz Brezovca.

Samo rukama, krampekom i motikom Marina obrađuje vrt u kojem raste “gledeči” mak, šparga (mahune), češnjak, šparoge, paprika, krastavci, salata, mrkva, koper, paradajz, grah crveni, luk ljubičasti, grašak, peršin, salata i tikvice, dakle sve što treba u ljudskoj prehrani.

– Sama uzgajam presadnice od lanjskog sjemenja, a potom ih presađujem u vrt, dok dio sjemenja uzgojenog vlastiti trudom posijem direktno na gredice. Cijelo vrijeme sam u vrtu kako ga ne bi prekrio “drač”, redovito ga okapam i zalijevam vodom iz Mure koju prethodno držim u posudama da malo otopli.

Sve što ne potrošimo kroz godinu ujesen spremam za zimnicu koja je odlična, dobrog okusa i izgleda i drži sve do proljeća, do novog povrća iz mojeg vrta, kaže nam Marina i dodaje kako je ljubav prema vru neizmjerna i povrće joj vraća svu ljubav i uloženi napor.

Mladen Dobranić, predsjednik svetomartinske udruge povrćara, kaže kako ekološki način uzgoja povrća ima svoju cijenu, ali i osiguran plasman na tržištu koje sve vše traži ekološki uzgojeno povrće. Marinin ekološki vrt, krasan je primjer kako je moguće imati dovoljno povrća bez uporabe pesicida i mineralnih gnojiva. Motika, ruke i znoj čine mnoge stvari u domaćem vrtu, a povrće uzvraća bogatim i zdravim urodom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije