Dejan Levačić: Čakovec dobiva prvi festival čokolade i kave Čoko-Čak

Voditelj ORaH-ovog Podforuma za gospodarstvo grada Čakovca Dejan Levačić u kratkom je razgovoru za naš portal analizirao stanje u gospodarstvu, posebice u segmentu inovacija, ali i najavio nek nove aktivnosti kao što je Čoko-Čak.

Kao voditelj ORaH-ovog Podforuma za gospodarstvo grada Čakovca ukazali ste na probleme u segmentu inovacija?

– Analizirajući stanje u gospodarstvu, a pogotovo u segmentu inovacija, gdje se točno misli na odnos prijavitelja patenta i DZIV koji je i dalje zapostavljen kod nas na svim razinama, uvidjeli smo da je neophodno mijenjati neke od oblika ustroja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

Najveći problem prilikom priznavanja patenta u Hrvatskoj je borba sa administracijom i birokracijom. Priznavanje patenta traje minimalno dvije godine ukoliko je patent manje zahtjevan, dok se priznavanje složenijih patenata čeka i više od dvije godine, što je predugo vremensko razdoblje prilikom pojavljivanja nekih od inovativnih proizvoda na tržištu.

Pravna pomoć nakon priznavanja patenta ne postoji jer DZIV, nakon završenog posla ne nudi nikakvu pravnu zaštitu. Sasvim je logično da nakon što je DZIV sa svojim klijentom prošao sve faze prilikom prijave i priznanja patenta kroz dugo vremensko razdoblje, najbolje upoznat s možebitnom pravnom zaštitom ukoliko do toga dođe.

Troškovi postupka za priznavanje patenta u Hrvatskoj na granici su financijske podnošljivosti ukoliko se klijent odluči podnijeti zahtjev samo za područje RH. Samim time podnositelji prijava ne usuđuju se podnositi prijave izvan RH zbog prevelikih financijskih troškova koja se traže od njih.

Slijedom ove problematike pod forum za gospodarstvo radit će na poboljšanju uvjeta u segmentu inovacija, jer inovacije su značajan segment pokretača gospodarstva koji je potpuno zanemaren u RH.

Najavljujete neke nove aktivnosti?

– U ovim trenucima Podforum za gospodarstvo grada Čakovca priprema jednu od tema koja će biti posvećena startup događanjima u gradu Čakovcu, njihova primjena kao i predavanje sudionika startup zajednice.

Šećer za kraj. Građane Čakovca očekuje prva slatka poslastica – Čoko-Čak. O čemu je riječ?

– Da, u pravu ste. Kako ste i sami napomenuli Podforum za gospodarstvo priprema Čoko-Čak. Čoko-Čak će biti prvi festival čokolade i kave i ostalih poslastica uz pregršt iznenađenja za naše žitelje grada Čakovca i okolice. Na festivalu će biti mnoštvo poslastica, kako za one najmlađe, tako i za one malo starije koji svakodnevno uživaju u raznim napicima.

Posebno želim naglasiti da je u pripremi i poseban napitak koji će biti pripremljen upravo za Čoko-Čak. Čoko-Čak će se održati na jesen kako bi zasladio mališanima početak školske godine, a roditeljima omogućio da uživaju u cjelodnevnom događaju, otkrio nam je Dejan Levačić.

Zasigurno će ova vijest razveseliti brojne čoko i kavoljupce!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije