Klonska selekcija: Mladi pušipel vrlo je ukusan i pitak

U srijedu su u posjeti Klonskoj selekciji pušipela koji se nalazi na imanju Vinske kuće Vladimira Horvata u Svetom Urbanu bili profesori i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predvođeni profesorom doc.dr.sci. Darkom Preinerom.

Klonska selekcija je projekt stvaranja autohtonog klona pušipela koji već četvrtu godinu zajednički provode zagrebački Agronomski fakultet, Međimurska županija, Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae i Savjetodavno poljoprivredna služba u Čakovcu.

Naime, u Horvatovom vinogradu zasađeno je 1314 uzoraka koji su sada već pravi trsovi, a uzeti su iz više vinograda međimurskog vinogorja. Prošle godine obavljena je i prva berba grožđa iz kojeg je dobiveno prvo vino pušipel kojeg su kušali i o njemu promišljali i razgovarali profesori, studenti, agronomi i vinari, koji su se složili kako je vino kvalitetno i u fazi dozrijevanja i što je vrlo važno, ukusan je i pitak.

Projekt je u prvoj fazi projekta vrijedan 937.500 kuna, a Međimurska županija želi da pušipel bude autohtona i zaštićena međimurska marka (sorta) vina koja će se na tržište plasirati kao Classic i Prestiqe.

Treba kazati kako pušipeli međimurskih vinara koje oni uzgajaju u vlastitim vinogradima postižu vrlo zapažene uspjehe na ocjenjivanjima, izložbama, sajmovima i što je najvažnije kod potrošača koji su prepoznali sve njegove atribute.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije