Međimurske vode prošlu godinu završile s gubitkom, manji i ukupni prihodi

Na čakovečkim gradskim bazenima “Marija Ružić” održana je sjednica Skupštine poduzeća Međimurske vode , na kojoj je rezimiran rad i poslovanje u 2014. godini. Tom je prigodom direktor Vladimir Topolnjak kazao kako su ukupni prihodi Društva, u odnosu na proteklu godinu manji za 6% i iznose 45.499.021,79 kuna, što je prije svega rezultat kišne godine kao izravnog utjecaja na potrošnju vode. Osim toga smanjeni su i prihodi od izvođenja kanalizacijskih priključaka stoga što zbog nedostataka izvora financiranja nisu dovršene veće investicije odvodnje čime bi se stekli uvjeti za nova priključenja.

Ukupni rashodi su u odnosu na 2013. godinu porasli za 6,5% i iznose 51.341.890,09 kuna pri čemu poduzeće bilježi gubitak u kategoriji financijskih rashoda za 6.108.000,00 kuna radi vrijednosnog usklađenja udjela u tvrtki kćeri Međimurska hidrogradnja d.o.o. koja je početkom 2015. godine prodana, dok rezultat redovnog poslovanja, nakon umanjenja poreza na dobit iznosi 170.842,02 kuna.

Osim toga, odstupanje je značajno i u kategoriji amortizacije. Naime, do smanjenja amortizacije došlo je stoga što je, procjenom korisnog ekonomskog vijeka vodnih građevina, došlo do promjena računovodstvene procjene i smanjenja amortizacijskih stopa pojedinih kategorija.

U 2014. godini fakturirano je 4.312.622 m3 vode, što je za 3,52% ili 157.118 m3 manje u odnosu na obračunsko razdoblje 2013. godine. Od toga je 76,91 % fakturirano domaćinstvima, 19 % gospodarstvu, te ustanovama i udrugama 4,09 %.

Društvo je u listopadu 2014. godine prešlo na mjesečna/dvomjesečna očitanja u kategoriji domaćinstava, čime će se postići, kazao je Topolnjak daljnje unapređenje poslovanja Društva, a čiji će stvarni efekti, doprinos i koristi u odnosu na dotadašnju dugogodišnju praksu očitanja jednom na godinu u kategoriji domaćinstva, bit vidljivi u narednim razdobljima.

Aglomeracije Čakovec i Novo Selo na Dravi najznačajniji projekti u 2015. godini

Usprkos spomenutom gubitku u poslovanju, u razvoj vodoopskrbe je u prošloj godini uloženo 5.831.559,46 kuna, a u razvoj javne odvodnje 13.172.156,92 kuna. Najznačajniji projekti na kojima Međimurske vode rade u ovoj godini su izgradnja sustava pročišćavanja i odvodnje Aglomeracije Čakovec za čiju ju rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje u Čakovcu potpisan ugovor sa ZP na čelu s tvrtkom Končar-inženjering za energetiku i transport d.d., Zagreb (ostali članovi zajednice ponuditelja su: Hidroinženjering d.o.o., Ljubljana i Palir d.o.o., Zagreb). Radovi na aglomeraciji Čakovec su započeli te je predviđeno trajanje projekta do polovice 2017. godine, odnosno do polovice 2018. godine.

Izgradnja kanalizacijske mreže aglomeracije Novo Selo na Dravi započela pak je u studenom 2014. godine sukladno sklopljenom Ugovoru sa Zajednicom ponuditelja koju čini šest izvođača s područja Međimurske i Varaždinske županije. Radovi na polaganju kanalizacijskog cjevovoda planiraju se završiti do lipnja 2015. godine, dok će se sustav u potpunosti kompletirati do ožujka 2016. godine (precrpne stanice, kućni priključci, sanacije). U veljači 2015. godine potpisan je Ugovor za izgradnju uređaja za pročišćavanje u Novom Selu na Dravi sa ZP Međimurje graditeljstvo d.o.o. Čakovec i Edtmayer d.o.o. Selnica. Izgradnja uređaja će biti završena u roku od 18 mjeseci od potpisa Ugovora odnosno do kolovoza 2017. godine.

Nastavljaju se i radovi na već započetim investicijama sustava odvodnje

U 2015. godini nastavit će se izgradnja kanalizacijskih sustava Zasadbreg (Slemenice, Žiškovec), Mali Mihaljevec, Pribislavec, Kotoriba i Podturen sukladno osiguranim sredstvima. Sukladno Planu poslovanja Međimurskih voda za 2015. godinu, odnosno Godišnjem programu gradnje komunalnih vodnih građevina odvodnje i pročišćavanja u ovoj godini planira se za dio projekata završiti dokumentacija za kandidiranje na EU fondove s obzirom na to da je izrađena cjelokupna projektna dokumentacija ( Odvodni sustav Podturen, Odvodni sustav Podbrest, sanitarna kanalizacija Čehovec).

Za preostale projekte s područja Međimurske županije u tijeku je izrada studijske dokumentacije (Studije izvodljivosti i Aplikacije za EU) i preostale projektne dokumentacije, te će se i ti projekti uskoro moći aplicirati na EU fondove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije