LAG Međimurski doli i bregi postaje član Zadruge za etično financiranje

Na sastanku Upravnog odbora LAG-a Međimurski doli i bregi održana je prezentacija Zadruge za etično financiranje koja je pokrenula postupak osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj – ebanke d.d..

Predstavnica Zadruge za etično financiranje (ZEF) Andrea Vuković predstavila je misiju i viziju ebanke, obaveze i prava zadrugara koji su ujedno i vlasnici ebanke te postupak učlanjenja. Nakon prezentacije te rasprave o pogodnostima učlanjivanja u ZEF, članovi Upravnog odbora LAG-a Međimurski doli i bregi donijeli su Odluku o učlanjenju u Zadrugu za etično financiranje.

Iako je koncept “etične banke” u Hrvatskoj novitet, u nekim europskim zemljama takve banke postoje godinama. Etične banke pod tim nazivom funkcioniraju 15-ak godina u velikom dijelu Europe (Italija, Francuska, Nizozemska, Njemačka…), a postoji i Europska federacija etičnih i alternativnih banaka FEBEA koja okuplja 22 članice.

Osnovna je razlika između etičnih i drugih banaka ta da etične banke nisu orijentirane na profit i mogu financirati projekte po kamatnim stopama koje su znatno niže od kamata konkurentskih banaka za sve razvojne projekte. U modelu e-banke svaki pojedinac ili tvrtka ujedno su i suvlasnici banke i banka je partner koja zajednički s klijentom ulazi u projekt investiranja.

E-banka će financirati projekte realne ekonomije vezane uz (ekološku) poljoprivredu, zelenu energiju, društvena poduzeća i socijalne inovacije, ekološki turizam, proizvodnju i preradu, IT sektor, projekte civilnog društva i lokalnih samouprava i sl.

LAG Međimurski doli i bregi svojim učlanjenjem u Zadrugu za etično financiranje koristit će mnoge pogodnosti takvog načina poslovanja i provedbu projekata čime će omogućiti svojim članovima sva dostupna znanja i mogućnosti za što jači ekonomski razvoj područja na kojem LAG djeluje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije