Međimurski vinari pohodili Vinsku regiju Villani u susjednoj Mađarskoj

>> Međimurski vinari pohodili Vinsku regiju Villani u susjednoj Mađarskoj

Organizacijski odbor najveće hrvatske regijske vinske priredbe “Dani vina na Međimurskoj Vinskoj cesti -Urbanovo 2015.” jučer u utorak 28. travnja, priredio je posjet mađarskoj regiji Baranja.

U ovoj regiji vinogradi pokrivaju 2.500 hektara zemljišta, 80 posto ih je zasađeno sortama grožđa iz kojih se dobivaju crvena i crna vina te pjenušci.

Prvi susret s vinogorjem i vinima bio je na imanju i Vinariji Vylyan, koja proizvodi čak 14 različitih sorti vina, među kojima se posebno ističe Portugizac. Glavni enolog Istvan Sabo, posebno je istaknuo da vinarija posjeduje 120 hektara vinograda i jednu parcelu Zbirke svih sorti, te da su vina nazvana po legendama i likovima iz bajkovite prošlosti.

Nakon degustacije vina i razgledavanja ogromnih vinskih podruma na ovom imanju, uslijedio je prijam kod gradonačelnika Gyule Takatsa, koji je kazao kako je Villani, drugi najmanji mađarski grad s oko 2500 stanovnika, ali koji u danima vikenda ima dvostruko više posjetitelja i turista i u vrhu je mađarskog vinarskog turizma. Istaknuo je dobre odnose s Hrvatskom i njezinom vinskom regijom Baranja.

O vinskoj cesti i dolasku njihovih vinara na Urbanovo 2015. govorila je predsjednica regionalne Vinske ceste Leonora Becker, koja je govorila i o velikim sredstvima europskih fondova uloženima u turističku, ugostiteljsku i infrastrukturnu izgradnju.

Potom je uslijedio zajednički objed u Vinariji Bock i razgledavanje njezinih podruma i zanimljivosti, te posjet i kratki domjenak u Vinariji Polgar.

Zadovoljni viđenim i degustiranim, međimurski vinari vratili su se u Hrvatsku, te su prije samog dolaska imali večeru u đurđevačkom Hotelu Picok, koju su sponzorirali direktor hotela Željko Zadravec i Podrum Štrigova.

Ovaj posjet dogovorila je Vesna Haluga, generalna konzulica Hrvatske u Mađarskoj, odgovorno i vrhunski ga je odradio Marko Puškadija, član Organizacijskog odbora “Urbanovo 2015.”, a izvrstan voditelj i prevoditelj bio je Zoltan Gyorrfy.

Osim Puškadije u Mađarskoj su bili i zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, zaposlenik Međimurske županije Vjeran Vrbanec te novinari Aleksandra Ličanin i Stjepan Mesarić.

Središnji i najvažniji dio izletnika činili Marko Cmrečnjak, Robert Horvat, Petar Kocijan, Miahael Frančić, Martin Novak, Tea Dvanajščka i Tatjana Hažić, mladi vinari i vinarice članovi Udruge Hortuss Croatiae, predvođeni njezinim predsjednikom Davidom Štamparom, koji su posjet mađarskim kolegama ocijenili korisnim, a osobito su zadovoljni što će oni doći na “Urbanovo 2015” koje započinje u petak 15. svibnja, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije