LAG Mura – Drava u posjetu slovenskom LAS-u “Srce Slovenije”

>> LAG Mura – Drava u posjetu slovenskom LAS-u “Srce Slovenije”

Članovi Lokalne akcijske grupe Mura-Drava u subotu, 18. travnja 2015. godine posjetili su Lokalnu akcijsku skupinu “Srce Slovenije”. Partnerski LAG ili po slovenskom LAS “Srce Slovenije” sjedište ima u Litiji i nalazi se u središnjoj Sloveniji.

Među pet je najuspješnijih LAG-ova koji djeluju u Sloveniji. LAS je osnovan 2007. godine i ima bogato iskustvo u provedbi projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova. Svrha studijskog posjeta bila je razmjena i prijenos iskustva, primjera dobre prakse, te prezentacija provedenih LEADER projekata.

Članove donjemeđimurskog LAG-a dočekao je predsjednik LAS-a “Srce Slovenije” Željko Savić sa stručnim suradnicima koji su predstavili turističku točku Dolsko, razvojne projekte, te primjere uspješnog povezivanja lokalnih dionika u iskorištavanju lokalnih potencijala. Nakon predstavljanja slovenskog LAG-a, predsjednik LAG-a Mura-Drava, Mario Moharić predstavio je djelovanje i aktivnosti LAG-a, te ukazao na daljnju suradnju između LAG-ova i predložio rad na zajedničkom projektu.

Nakon predavanja, razgledan je Seoski turizam Pr’Kač koji spada u Mrežu kuća s tradicijom i etnološkom zbirkom, a uređen je uz pomoć LEADER sredstava. Uz njega, obiđena je i stara gradska jezgra i znamenitosti grada Kamnika, kao i terme Snovik. Terme Snovik su prvi nositelj ekološke oznake (EUEcolabel) među termama u Sloveniji i dobar primjer su povezivanja lokalnih dionika sa turistima, ali i uvođenja lokalnih proizvoda u gastronomsku ponudu terma.

Terme Snovik ujedno su i korisnik LEADER sredstava na projektu uređenja pješačkih staza i teretane u prirodi, na otvorenom. Članovi i zaposlenici LAG-a Mura-Drava puno su toga naučili od slovenskog LAG-a, razmijenili iskustva, kontakte, te dobili nove ideje za potencijalne projekte koje bi mogli realizirati na području donjemeđimurskog LAG-a. Također, dogovorena je daljnja suradnja i rad na zajedničkom projektu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije