Dušan Rosić: Novim zakonom ukida se monopol na prijevoz pokojnika

Ovih je dana na snagu stupio novi Zakon o pogrebnoj djelatnosti, oko kojeg je posljednjih mjeseci u Saboru bilo žestokih polemika. Naime, novim Zakonom o pogrebničkoj djelatnosti uređuje se sadržaj, način i uvjeti za obavljanje pogrebničke djelatnosti, prava i obveze pogrebnika, stručna osposobljenost, evidencija osoba s položenim stručnim ispitom za obavljanje pogrebničke djelatnosti te nadzor nad primjenom.

I dok je je u Saboru, prije svega od strane oporbenih vijećnika bilo razmišljanja o tomu kako će prihvaćanje tog zakona po kojemu bi se pogrebnički poslovi poput pripreme pogreba i prijevoza pokojnika do groblja ili krematorija prepustili tržištu, dok bi poslove održavanja groblja i ukopa i dalje obavljala komunalna poduzeća rezultirati neredom te lovom na pokojnike, s tom tvrdnjom se ne slaže Dušan Rosić iz Mačkovca, vlasnik tvrtke Pogrebnik i član Udruge pogrebnika Hrvatske i jedan od međimurskih privatnih poduzetnika koji se ovim poslom bavi dvadeset sedam godina.

– Ovim se zakonom nakon 12 godina napokon ukida monopol na prijevoz pokojnika, ali i uvodi red, tvrdi Rosić. Naime, tada je osim iskopa grobnih jama i spuštanje pokojnika u istu, bio uvršteni i prijevoz pokojnika do groblja. Govorilo se da je to zbog uvođenja reda u ovu djelatnost, a zapravo je stvoren veliki nered, u kojem se izgubila kvaliteta u obavljanju prijevoza i usluge, a samim time narušeni je i pijetet prema pokojnicima.


– Mnogi su se poveli za time, nastavlja Rosić, da nije potrebno brinuti za nekakvu kvalitetu dok je u pitanju vozilo kojim se prevoze pokojnici, kada se ionako znalo da na svakom području postoji koncesionar kod kojeg je potrebno ugovoriti prijevoz pokojnika iz bolnice do određenog groblja ili prijevoz iz inozemstva, čime su se formirale i cijene usluge koje su bile mnogo puta nerealne.

Znalo se tako dogoditi da se pokojnici prevoze u istom vozilu u kojem su malo prije bili dovezeni tačke, uže, lopate i sav potreban alat za kopanje rake i pripremu pogreba.

Isto tako, nebrojeno mi se puta u posljednjih dvanaest godina dogodilo da ljudi kod mene naruče lijes i vijenac i onda ih pošaljem recimo u Čakom da riješe prijevoz, a meni kroz sat vremena stiže poziv stranke o otkazu već dogovorenoga jer su se odlučili sve naručiti na jednom mjestu.

Ako pak sam se ipak odlučio na prijevoz pokojnika do čakovečkog groblja, uskoro bi mi poštom stigla i prekršajna kazna. Da apsurd bude veći, uz plavu omotnicu u kojoj je bila kazna za počinjeni prekršaj, stigla je i ona u kojoj sam morao platiti gradu i porez na dobit za obavljanje djelatnosti, zbog koje sam bio u prekršaju.

Novim zakonom uređen je, ne samo prijevoz već sadržaj, način i uvjeti za obavljanje pogrebničke djelatnosti

Za obavljanje pogrebničke djelatnosti pogrebno vozilo sada mora udovoljavati tehničkim i sanitarnim uvjetima, s čime se Rosić u potpunosti slaže, a isto tako poslovne prostorije u kojima se obavlja pogrebnička djelatnost moraju udovoljavati propisanim sanitarno-tehničkim i higijenskim uvjetima te ostalim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica.

Ispit o stručnoj osposobljenosti

Ono što je jedna od zanimljivih novina koje donosi zakon je i ta, da pogrebnik mora ispunjavati poseban uvjet stručne osposobljenosti za obavljanje pogrebničke djelatnosti ili zaposliti radnika u punom radnom vremenu koji udovoljava ovom uvjetu. Ispitu o stručnoj osposobljenosti, čiji će dio najvjerojatnije biti i barem jedno prisustvovanje tijekom obdukcije, može pristupiti osoba s najmanje završenim srednjim strukovnim obrazovanjem u trogodišnjem trajanju. Ispit o stručnoj osposobljenosti provodi Hrvatska obrtnička komora.

Isto tako, evidencija osoba s položenim ispitom o stručnoj osposobljenosti za obavljanje pogrebničke djelatnosti vodit će se u Hrvatskoj obrtničkoj komori. Pogrebnici koji su na dan stupanja na snagu ovoga Zakona upisani u odgovarajućem registru mogu pristupiti polaganju ispita o stručnoj osposobljenosti bez obveze udovoljavanja uvjetu najmanje završenog srednjeg strukovnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju.

Koncesije za obavljanje prijevoza pokojnika, koje su u skladu s odredbama Zakona o komunalnom gospodarstvu dodijelila nadležna tijela jedinica lokalne samouprave, prestaju važiti danom stupanja na snagu ovoga Zakona. Hoće li novi Zakon o pogrebnoj djelatnosti vratiti red u obavljanju ove specifične djelatnosti, vidjet ćemo zasigurno vrlo brzo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije