TICM i partneri na 4YFN i Mobile Word Congresu u Barceloni

U okviru projekta internacionalizacije poslovanja sufinanciranog od strane Ministarstva poduzetništva i obrta djelatnici TICM-a i tri inkubirane tvrtke sudjelovali su u konferenciji 4YFN – 4 Years From Now namijenjenoj povezivanju startup zajednice, investitora i korporacija.

Konferencija je održana u Barceloni od 2. do 5. ožujka 2015. u okviru Mobile World Congress-a. Mobile World Congress (MWC) je ogromna konferencija koja okuplja najveće svjetske telekom operatere i proizvođače telekomunikacijske i računalne opreme i softvera. Ove godine kongres je posjetilo više od 93.000 sudionika uz više stotina izlagača, velik broj panela, izlaganja i premijera mobilnih uređaja i aplikacija.

Paralelno s MWC-om odvija se i sestrinska konferencija 4YFN – 4 Years From Now usmjerena na manje tvrtke, startupove i nove ideje i trendove u mobilnoj industriji. Konferencija 4YFN održala se drugi put i okupila je 8.000 sudionika i više od dvjesto izlagača, pretežno startupa s značajnim potencijalom rasta. Kao što govori i sam naziv “4 godine od danas”, konferencija je odlično mjesto za upoznavanje s trendovima i poslovnim modelima koji bi mogli definirati područje mobilnih tehnologija u budućnosti.

Dodatna vrijednost 4YFN konferencije je da na jednom mjestu okuplja predstavnike startup zajednice, investitora i velikih korporacija što ju čini odličnim mjestom za umrežavanje. Iz ovih razloga, uz djelatnike TICM-a, na konferenciji su prisustvovali i predstavnici tri inkubirane tvrtke: Startup Colomb.io razvija crowdreporting platformu i trenutno je u akceleracijskom programu bugarskog akceleratora Eleven, tvrtka Infenso digitalna je marketinška agencija koja, između ostalog, razvija aplikacije za mobilne uređaje, dok se tvrtka HIWE SQS bavi konzaltingom i razvojem aplikacija za metaloprerađivačku industriju.

Uz niz radionica, panela te izlagačke prostore, najzanimljiviji dio konferencije bilo je natjecanje startupa koje je organizirano u tri kategorije: Disrupted by Mobile, Internet of Things i Digital Media. U natjecanju je sudjelovalo 516 startupa iz 56 zemalja, a hrvatski startupi ostvarili su značajan uspjeh.

Tako je aplikacija PhotoMath koju je razvila tvrtka MicroBlink pod vodstvom Damira Sabola iz Čakovca pobijedila u kategoriji Digital Media. Aplikacija PhotoMath namijenjena je rješavanju matematičkih problema korištenjem mobilnog uređaja i do sad je preuzeta više od 10 milijuna puta.

U temeljima aplikacije korištena su tehnološka rješenja razvijena u projektu provjere inovativnog koncepta u provedbi kojeg je administrativnu potporu pružao upravo TICM. Potrebno je spomenuti i uspjeh hrvatskog startupa Fueloyal koji je osvojio drugo mjesto u kategoriji Internet of Things sa svojim pametnim čepom za spremnike za gorivo u teretnim vozilima.

Sudjelovanje u konferenciji za sudionike iz Hrvatske pokazalo se vrlo uspješnim i isplativim ulaganjem jer su uspostavljeni mnogi kontakti ključni za daljnji razvoj i komercijalizaciju poslovnih ideja, dogovoreni su konkretni poslovi i podignuta međunarodna vidljivost hrvatske startup zajednice. TICM će uz podršku Ministarstva poduzetništva i obrta i dalje pratiti sudjelovanje hrvatskih predstavnika na sličnim događanjima namijenjenima internacionalizaciji poslovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije