Danas (petak) je u prelijepom Dvorcu Terbotz u Železnoj Gori koji je u vlasništvu uzorne vinogradarsko – vinarske i gastronomske obitelji Jakopić, održana Konferencija za novinare na teme; Urbanovo 2015., Novo čelništvo Hortus Croatiae i Pušipel, vino budućnosti.
Novinarima su govorili međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Hortus Croatiae David Štampar mag.ing.agr., i prof. Edi Maletić, s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Odličan moderator skupa bio je Marko Puškadija iz Međimurske županije.
Posavec je najprije čestitao na izboru novog čelništva Hortus Croatiae kao i za sve što Hortus Croatiae čini na promociji vina,turizma i ugostiteljstva,te je najavio još bolje i sadržajima bogatije Urbanovo 2015.
– Ovogodišnje Urbanovo započinje središnjim događanjima u Štrigovi i trajati će od 15. do 17. svibnja. Dani otvorenih podruma biti će 22. i 23. svibnja, a spektakl vina, gastronomije i zabave završava 29. lipnja, tradicionalnim Vinskim balom 29. lipnja u Restoranu Terbotz.
Želim da Urbanovo postane “top priredba” u ovom dijelu Europe i da cijeli štrigovski kraj tih dana odiše Urbanovim, naglasio je župan Posavec.
David Štampar, novi predsjednik Hortus Croatiae potvrdio je kako će vinari učiniti sve da Urbanovo 2015. bude bolje od najboljeg Urbanovog 2014., te je predstavio novi Upravni odbor Hortus Croatiae, te dodao kako je upravo on profesoru Edi Maletiću ponudio prijedlog o stvaranju zaštićene marke vina Pušipel, koja bilježi sve veće uspjehe na probirljivom tržištu vina.
Edi Maletić, profesor na zagrebačkom Agronomskom fakultetu je kazao kako je sretan i radostan što je na poticaj međimurskih vinogradara pokrenut projekt Pušipel, kojim se vino iz grožđa šipon ili moslavac želi podići na višu razinu.
– U tome se uspjelo i danas 15-tak međimurskih vinogradara i vinara uspješno provodi i osnažuje ovaj projekt, započet na poticaj međimurskih vinogradara, što me izuzetno raduje i ohrabruje, naglasio je Maletić. Dosadašnji rizničar Hortus Croatie Vladimir Horvat, kazao je kako je na Urbanovo 2014. uprihođeno 308.000 kuna, te da je sama priredba stajala 294.000 kuna. Na skupu su bli i profesori Agronomskog fakulteta u Zagrebu i suradnici u projektu Pušipel, Darko Preiner i Zvjezdana Marković.
Na kraju “presice” upriličen je domjenak i druženje na kojemu se kušao Pušipel od svih vinara koji stvaraju ovu, zaštićenu marku vina. Ugodan domaćin skupa bilo je osoblje Restorana i kuhinje Terbotz.