Porezne prijave: Pola milijuna ljudi čeka milijardu kuna povrata

Obveza podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak za široki krug građana na snazi je još samo ovaj mjesec jer se odnosi na dohodak iz 2014. godine. Očekuje se oko 700 tisuća prijava i oko jedne milijarde kuna povrata.

Uz obrtnike i samostalne profesije, prijavu moraju podnijeti samo radnici koji su tijekom godine radili kod dva i više poslodavaca, kao i svi drugi koji su ostvarili neki dohodak iz inozemstva. Svi koji su uz plaću ostvarili neki drugi dohodak ili honorar u Hrvatskoj ne moraju predavati prijavu jer su oni već platili porez.

Radnicima koji su tijekom godine bili na duljem bolovanju njihovi su poslodavci u plaći primljenoj u prosincu obračunali eventualnu razliku i uplatili je, tako da ni oni nemaju razloga za prijavu. Prijava se isplati ljudima koji su bili nezaposleni veći dio godine ili su ostvarili neki drugi dohodak, a nisu iskoristili osobni odbitak.

Također, prijavu trebaju podnijeti zaposleni koji žive u gradu Vukovaru i potpomognutim područjima prve i druge skupine. Tamo je osobni odbitak veći nego u ostatku zemlje, gdje je lani bio 2200 kuna, i iznosio je 2700 kuna za drugu skupinu i 3200 kuna za prvu skupinu potpomognutih područja. Glavnina povrata ide građanima iz potpomognutih područja, a lani je povrat novca ostvarilo oko 550.000 obveznika.

U našem kraju stanovnici međimurskih općina – Podturen, Orehovica, Domašinec, Selnica, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Pribislavec, Kotoriba i Belica te grada Mursko Središće dobit će veći povrat poreza na dohodak jer žive u potpomognutim područjima.

Razlog tome je što su te lokalne samouprave od 1. siječnja 2014. godine razvrstane u II. skupinu po stupnju razvijenosti prema posebnom propisu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije