Međimurje dobar primjer u svemu osim u visini plaća radnika

Tijekom posjeta Međimurju ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i njegovog susreta s gospodarstvenicima te županom Matijom Posavcem, osim razgovora o tomu kako još više unaprijediti privredu, bilo je riječi i o visini plaća radnika, koje su nažalost ispod hrvatskog prosjeka.

Međimurski župan Matija Posavec tom je prigodom kazao kako je činjenica da su gospodarski rezultati u Međimurju pozitivni. – Ovo je županija u kojoj kontinuirano raste izvoz, samim time raste i prihod poduzetnicima, ali opet s druge strane isto je tako činjenica da su u Međimurju plaće među najmanjima u Hrvatskoj i to je podatak na koji jednostavno moramo upozoriti.

Kada je u pitanju najavljena porezna reforma, župan smatra kako ona neće toliko pogoditi međimursku županiju upravo zbog tog niskog prosjeka plaće. – Mi ćemo, kazao je Posavec, u županijskom proračunu za sljedeću godinu prema projekcijama izgubiti 2.300.000 kuna, međutim država je s 2.080.000 kuna već kompenzirala taj nedostatak interventnim sredstvima.

Ono što je također važno, ističe međimurski župan je da se daljnjim kontinuiranim pristupom privuče što više investicija kako bi se stvorila konkurentnost zbog koje će onda i poduzetnici koji ulažu u ovaj kraj, upravo zbog toga biti primorani dati i malo više plaće. Već sada imamo pozitivnih primjera da investicije koje su u ovom trenutku aktualne u Međimurju daju razlog za nadu kako će se taj prosjek plaće uskoro povećati.

Unatoč krizi Međimurje bilježi pozitivne gospodarske trendove

U posljednjih pet godina koliko traje kriza u Hrvatskoj, rast prosjeka plaće u Međimurju je petsto kuna. Isto tako, posljednjih šest-sedam godina gospodarstvo u Međimurju bilježi pozitivne trendove, od rasta prihoda do rasta zaposlenosti. Točno prije godinu dana u Međimurskoj županiji je bilo 8346 nezaposlenih, danas ih je 6230 i to ne zbog toga što su bili brisani s liste Zavoda za zapošljavanje, već su doista za njih otvorena radna mjesta.

Treba istaknuti i to da je građevinarstvo u 2012. godini zabilježilo minus od 21,6 milijuna kuna, da bi u 2013. bilo u plusu od 441.000 tisuće kuna. Isto tako mali poduzetnici imali su rast dobiti od 56% i nadamo se će sva nova najavljena proširenja pogona i gradnje novih tvornica do proljeća sljedeće godine otvoriti barem 400-500 novih radnih mjesta, tako da razloga za optimizam definitivno imamo.

– Mislim da nam je ulazak u Europsku uniju kada je u pitanju razvoj gospodarstva donio dobrih stvari jer je radi toga povećan i sam izvoz, a isto tako raduje me, kazao je Posavec što postoji ta sinergija gospodarstva i javnog sektora. Naime, infrastruktura, zemljopisna pozicija i efikasnost javne uprave su tri ključne komponente da bi se privukle i dobile nove investicije, a opet sve te tri komponente Međimurska županija zadovoljava.

Ono što je i sastanak ministra s gospodarstvenicima pokazao je to da se ljude u tom poslu jednostavno treba više slušati i biti uz njih. Stoga je župan Posavec već za iduću godinu najavio promjene i u samom poticanju na školovanje mladih ljudi, odnosno više će se stipendirati deficitarna zanimanja i ona koja su možda manje atraktivna , ali su gospodarstvu u ovom kraju potrebna.

Isto tako će se sufinancirati i nastupi poduzetnika na sajmovima i dati više novaca za razvoj poduzetničkih zona, ali i u privlačenje stranih ulaganja kroz jednu lokalnu gospodarsku diplomaciju. Zato bi bilo dobro, zaključio je Posavec da poduzetnici čim više pitaju što mi (županija ), ali i Ministarstvo gospodarstva, kao i država mogu učiniti za njih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije