Postignut dogovor: Vraćaju se poticaji na stambenu štednju

Ministarstvo financija našlo je zajednički jezik sa stambenim štedionicama i vraća poticaje na stambenu štednju! Učinit će to prema modelu usklađivanja poticaja s kretanjem kamata na tržištu koji već neko vrijeme predlažu iz stambenih štedionica.

Nakon dvije godine burnih rasprava u kojima su iz Vlade stizale poruke poput one da je stambena štednja “mazanje vrata debeloj guski” i s druge strane argumentacije štedionica da se svaka kuna poticaja za stambenu štednju vraća u proračun dvostruko, postignut je dogovor.

Ministarstvo financija stavilo je na svoju web stranicu u javnu raspravu Prijedlog Uredbe o izmjeni zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje kojim definiraju formulu izračuna poticaja. Prema njoj, postotak za 2015. iznosi 4,9 posto i na 5000 kuna štednje, država daje poticaje od 245 kuna.

Nepokrivena poticajima ostaje samo 2014. godina, dok je u 2013. godini poticaj iznosio 10 posto. Javna rasprava ostaje otvorena do 17. prosinca, a u saborsku će raspravu izmjena zakona u siječnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije