FOTO: U Dunjkovcu otvorena moderna uljara vrijedna milijun eura

>> FOTO: U Dunjkovcu otvorena moderna uljara, vrijedna milijun eura

Prigodnom svečanošću, danas, u četvrtak 4. prosinca 2014. na blagdan svete Barbare u naselju Dunjkovec u Općini Nedelišće, otvorena je najmodernija uljara u Međimurju.

Vlasnici uljare su članovi obitelji Posavec, koji nakon uspješnosti u proizvodnji komposta, započinju preradu tikvinih (bučinih) koštica u kvalitetno tikvino (bučino) jestivo ulje. Pored mnogih poslovnih prijatelja, uzvanika u gostiju, otvorenju su nazočili i Darko Dania, načelnik Općine Nedelišće i Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana, koji je u prigodnom nagovoru čestitao obitelji Posavec na izgradnji i otvorenju uljare, te poželio uspješan rad.

Sve nazočne u ime obitelji srdačno je pozdravila Spomenka Posavec, supruga i majka ove izuzetno vrijedne i poduzetne obitelji.
Obitelj je vođenje uljare povjerila sinu Nikoli, koji nam je rekao: – “Naša uljara se prostire na 800 kvadratnih metara proizvodno – prodajnog prostora i u nju je uloženo milijun eura. Polovica sredstava je obiteljska, a polovica iz programa IPARD. U jednoj smjeni tokom cijele godine možemo preraditi sto tona koštica iz kojih nastaje sto postotno tikvino (bučino) domaće ulje.

Koštice dobivamo od naših kooperanata, a spremni smo otkupiti i viškove drugih ratara. Osim bučinog ulja, proizvodimo ulje od konoplje i mace (make), a vjerojatno ćemo i proširiti asortiman. Svi naši proizvodi u raznim pakiranjima i poslovnim paket poklonima mogu se kupiti u prodavaonici koja se nalazi u sklopu uljare i obiteljskog gospodarstva”.

Uljara poljo Posavec, ovog je trenutka najmodernija i najsnažnija međimurska uljara koja želi naći svoje mjesto na hrvatskom i europskom tržištu. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nastalo je 1991. godine, a uzgojem i kooperacijom proizvodnje koštica od 2010. godine.

Obitelj osim spomenutih Nikole i Spomenke, čine i glava obitelji August, kćerka Klaudija, snaha Marijana i zet Oliver. Na preradi i proizvodnji rade i dvoje radnika, iskusnih i stručnih da iz kvalitetnih koštica stvore vrsno bučino ulje, koje u međimurskom tradicijskom govoru nazivamo, domaće črno tikvino ulje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije