Međimurski ŽUC najspremniji za povlačenje sredstava iz EU fondova

Danas u 13 sati, u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojima će se iz fondova Europske unije sufinancirati izrada pripremne projektne dokumentacije, pred-studija i studija izvodljivosti, kao prvi korak i nužan preduvjet za sufinanciranje projekata koje Županijska uprava za ceste Međimurske županije želi aplicirati prema fondovima EU.

Radi se o izradi Studije prihvatljivosti i opravdanosti osiguranja cestovno-željezničkih prijelaza u vrijednosti od 210.000,00 kn na županijskim i lokalnim cestama Međimurske županije. Za provedbu studije sklopljen je i Ugovor o partnerstvu u provedbi projekta sa HŽ Infrastrukturom d.o.o. Zagreb.

Pod upravom međimurskog ŽUC-a na području županije nalazi se 451 km županijskih i lokalnih cesta. Na navedenim cestama se nalazi ukupno 16 cestovno željezničkih prijelaza od kojih je 7 osigurano branicima i polubranicima dok je preostalih 9 neadekvatno opremljeno, od kojih neki samo vertikalnom i horizontalnom prometnom signalizacijom. Od navedenih 9 prijelaza 4 se nalaze na županijskim, a 5 na lokalnim cestama.

Neosigurani cestovno željeznički prijelazi predstavljaju opasnost za sve sudionike u prometu i na istim se događaju prometne nesreće, nerijetko sa smrtnim posljedicama, o čemu smo se, na žalost, imali prilike uvjeriti i sami u posljednjih nekoliko godina.” – izjavila je Ljerka Cividini, ravnateljica ZUC-a Međimurske županije.

Točan broj nesreća na predmetnim prijelazima biti će poznat nakon izrade predmetne studije, a ulaganje EU sredstava u predmetni projekt je opravdano iz razloga što će izrada studije prihvatljivosti i opravdanosti osiguranja cestovno željezničkih prijelaza biti podloga i osnova za izradu projektne dokumentacije i pribavljanje potrebnih akata za realizaciju istih.

“Ovo je izuzetna stvar, posebice kada je u pitanju sigurnost sudionika u prometu. U konačnici će se smanjiti broj nesreća i zaštititi životi svih, naročito korisnika motornih vozila kao najugroženije skupine korisnika cesta.” – naglasila je Cividini. Izgradnjom cestovno željezničkih prijelaza planirano je smanjenje broja prometnih nesreća na istim za minimalno 80%, a ciljana skupina na predmetnom projektu su prvenstveno vozači motornih vozila.

Osiguranjem cestovno željezničkih prijelaza svjetlosnim signalima, branicima ili polubranicima predmetna mjesta će se osigurati na način da će sudionici u prometu biti upozoreni i fizički spriječeni da prelaze prugu kada istom prometuju vlakovi te bi se samim time smanjio ili čak spriječio broj prometnih nesreća.

“Broj navedenih korisnika na cestama se u nekoliko godina znatno povećao radi izgradnje autoceste Zagreb – Goričan, razvoja gospodarstva ali i turističkih potencijala. Osiguranjem cestovno željezničkih prijelaza povećala bi se sigurnost i navedene skupine korisnika javnih cesta.” – zaključila je ravnateljica.

Ovaj rezultat je time veći kada se zna da su samo ŽUC Međimurske županije te Zagrebačke ceste Grada Zagreba uspješno povukle navedena sredstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije