Za tri dobravske zgrade izrađeni energetski certifikati

Općina Donja Dubrava je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sklopila “Ugovor o zajedničkom financiranju provedbe energetskih pregleda i energetskog certificiranja tri zgrade u vlasništvu Općine Donja Dubrava davanjem sredstva pomoći” na temelju kojeg je proveden postupak odabira izrađivača certifikata.

Sukladno prikupljenim ponudama, najpovoljnije je bilo poduzeće Alfa – Inženjering d.o.o. iz Slavonskog Broda s kojim je sklopljen ugovor na 12.750,00 kuna, dok su ponude drugih ponuđača iznosile 20.500,00 kuna i 24.000,00 kuna. Spomenuta tvrtk krenula je u izradu energetskog pregleda i energetskog certificiranja kandidiranih zgrada i to: Doma kulture “Zalan”, Informativnog centra, te Društvenog doma – odnosno bivše zgrade Trgocentra.

Nakon snimaka postojećeg stanja, prikupljenih podataka o troškovima energenata u posljednje tri godine za sve zgrade, te brojne druge dokumentacije izvršili su izradu energetskih certifikata čiji je krajnji rezultat sljedeći: izračunom je ustanovljeno da relativna vrijednost godišnje potrebne toplinske energije za grijanje Doma kulture “Zalan” iznosi 121 % što spada u kategoriju D (≤ 150), Informativni centar 219% što spada u kategoriju F (≤ 250), dok Društveni dom 173 % što spada u kategoriju E (≤ 200).

Za sve tri zgrade temeljem izvješća o energetskom pregledu izrađeni su prijedlozi ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa sredstvima pomoći u iznosu od 5.100,00 kuna, što predstavlja 40% opravdanih troškova energetskog pregleda, dok Općina financira preostalih 7.650,00 kuna, odnosno 60%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije