Na krovu Centra u Križovcu postavlja se solarna elektrana

Iz Javne ustanove Međimurska priroda stiže informacija kako je u tijeku postavljanje “Solarne elektrane Križovec” u vrijednosti 20.000 eura, a koja se po sistemu “ključ-u-ruke” postavlja na krovu Centra za posjetitelje u Križovcu.

Donatori te elektrane u stopostotnom iznosu svih troškova prema Međimurskoj prirodi su međunarodna nevladina organizacija WWF Austrija i tvrtka FRONIUS Njemačka, a istovjetni projekt odnosno donacija instalira se na svega 5 mjesta u Europi. Donacija je rezultat prepoznatljivosti rada Javne ustanove i izvan granica Republike Hrvatske odnosno donatori su procjenili da će (osim proizvodnje vlastite struje) solarna elektrana u Križovcu biti vidljiva velikom broju posjetitelja, čime će se ostvariti i edukatikva uloga ovog projekta.

Svi europski korisnici donacije su (20.000 eura po instituciji) su: Park prirode Persina, Bugarska, Nacionalni park Duna-Ipoly, Mađarska, Pogranični rezervat March-Thaya-Auen na granici Austrija-Češka-Slovačka, Pokret EARTH HOUR, Rumunjska i Regionalni park Mura-Drava/Centar za posjetitelje Križovec, Međimurska priroda – Hrvatska.

Otvorenje Solarne elektrane Križovec biti će upriličeno nakon propisanog probnog rada u trajanju od 14 dana odnosno okvirno tijekom prosinca ove godine. Time će Javna ustanova Međimurska priroda svu potrebnu električnu energiju za svoje potrebe proizvoditi na svojem krovu u Križovcu, a ujedno će educirati i sve posjetitelje koji u sve većem broju posjećuju Centar za posjetitelje Križovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije