Obavljena povijesna berba autohtonog pušipela

>> Obavljena povijesna berba autohtonog pušipela

Na imanju obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu danas u petak 10. listopada obavljena je prva, ujedno i povijesna berba grožđa, autohtone sorte pušipel iz kojeg će nastati kvalitetno vino, pušipel clasic, pušipel prestige, a možda i pjenušac pušipel.

Ipak, ono najvažnije, zbog čega je i 2010. godine zasađeno 1314 klonova iz 32 različita trsa šipona ili moslavca, iznjedriti će se plemke autohtone i zaštićene sorte trsova pušipela. Na današnjoj berbi koja se odvijala po prelijepom danu, možda i najljepšem u “Miholjskom ljetu”, okupili su se međimurski vinogradari kao i čelnici Međimurske županije, predvođeni županom Matijom Posavcem, koji je odrezao prvi grozd te ovom prilikom kazao kako je ovime završena I. faza iz Ugovora o realizaciji klonske selekcije kultivara moslavac, sinonim pušipel ukupne vrijednosti 937.500 kuna koji su 2011. potpisali Agronomski fakultet u Zagrebu i Međimurska županija.

– Na kraju godine će se iz našeg matičnog nasada moći započeti proizvodnja certificiranog sadnog materijala naše međimurske sorte pušipela koja će nositi oznaku plave etikete koja označuje sadni materijal, naglasio je župan Posavec te dodao kako slijedi i II. faza koja će trajati narednih 5 godina kroz koje će se pušipel uzdići n avišu razinu.

Vlasnik parcele i održavatelj nasada Vladimir Horvat, kazao je kao su odabrani trsovi označeni rednim brojevima te da je u I. fazi odabrano od 5 do 10 trsova koji idu u cijepljene za matični nasada. Naglasio je kako su trsevi od mogućih 5 bodova, unatoč lošoj godini u prosjeku dobili ocjenu 4,5 bodova. Županijski zaposlenik Vjeran Vrbanec, pak je kazao kako je Horvat zaslužio ocjenu 6 jer je fantastično održavao i dovršio povjereni mu posao.

– Premda nije najvažnije, trsovi su dali urod između 4 i 8 kilograma grožđa što je izniman rezultat, naglasio je Milorad Šubić, iz Hrvatske savjetodavne poljoprivredne službe, koji je bio u pratnji Marijana Čižmešije, iz međimurske savjetodavne službe. Osim župana Posavca iz Međimurske županije ovom povijesnom činu nazočili su, Marko Puškadija, Martin Hajdinjak i Mateja Gošćiej, kojaje prva okusila bajkovitost mošta prve berbe pušipela, za kojeg je Vjeran Vrbanec kazao da je elitni proizvod.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije