Kreće izgradnja kompostane i podjela kanti za biorazgradivi otpad

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša na svojoj sjednici održanoj 1. listopada 2014. dao je suglasnost za izgradnju kompostane u Prelogu. Time je ovaj značajan projekt za donje Međimurje dobio i zadnju potrebnu suglasnost za početak izgradnje kompostane.

Vrijednost projekta je 2,9 milijuna kuna, a sa 80% bespovratnih sredstava izgradnju će podržati Fond za zaštitu okoliša. Jedinice lokalne samouprave (JLS) dužne su sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom osigurati uslugu sakupljanja biorazgradivog otpada.

Izgradnjom kompostane i podjelom kanti za sakupljanje biorazgradivog otpada stvorit će se uvjeti za početak usluge sakupljanja biorazgradivog otpada koja bi počela početkom 2015. godine na cijelom području donjeg Međimurja – sukladno donesenim odlukama predstavničkih tijela JLS donjeg Međimurja. Podjela kanti za sakupljanje biorazgradivog otpada kreće početkom sljedećeg tjedna i trajati će do sredine mjeseca prosinca.

– Republika Hrvatska se pristupom EU obavezala da će do 2020. godine odvojeno prikupljati do 50% otpada, kako smo mi sada već prešli 20% odvojenog prikupljanja korisnog otpada, smatramo da će se uvođenjem sakupljanja biorazgradivog otpada, domaćinstva donjeg Međimurja bez problema ispuniti zacrtane ciljeve koje smo preuzeli pristupom EU i time ćemo izbjeći plaćanje nove naknade za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada. Pozivamo Vas da zajedno nastavimo odvajati otpad i brinemo o okolišu gdje živimo – kaže direktor Pre-koma Siniša Radiković.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije