EKOZONA: Jabuka, kraljica voća je u nevolji!

Jabuka koja s punim pravom nosi epitet kraljice voća ujedno je i jedan od najprepoznatljivijih glasnika jeseni, godišnjeg doba koje nam je sve bliže.

Unatoč činjenici da je jabuka kudikamo najpopularnija vrsta voća među uzgajivačima i potrošačima u Hrvatskoj, EKOZONA prva hrvatska certificirana ekološka robna marka upozorava da je situacija za kraljicu voća daleko od idealne. Premda je jabuka i dalje u vrhu popularnosti kada je u pitanju uzgoj voćnih kultura u Hrvatskoj, primjetan je zabrinjavajući pad ukupne količine uzgojenih proizvoda.

Nakon rekordne 2011. godine kada je na tržište plasirano 112 931 tona jabuka, godinu nakon na tržištu je bilo dostupno svega 44 765 tona, što iznosi pad od čak 60 posto. Iako službenih statističkih pokazatelja za 2013. godinu još uvijek nema, upravo je prošla godina zbog svojih klimatskih pokazatelja bila vrlo pogodna za uzgoj jabuka.

Urod je prema podacima Hrvatske gospodarske komore iznosio rekordnih 120 tisuća tona, ali zato rekord nije postignut u vrijednosti izvoza voća koji je iznosio skromnih 4,3 milijuna dolara. Usporedbe radi vrijednost uvoza voća, mahom smrznutog i manje kvalitetnog iznosila je 45 milijuna dolara.

Rekordan urod pa rekordne kiše

Budući da urodom rekordna 2013. godina nije bila dovoljna da se domaći proizvođači jabuka pozicioniraju na EU tržištu, čini se iluzornim da će u tome uspjeti ove godine, koja će svakako ostati zapamćena po tome da je u većini gradova Hrvatske već u prvih osam mjeseci pala godišnja količina kiše. Potvrđuje to i Marica Jug, čije se organski uzgojene jabuke prodaju unutar EKOZONA asortimana kao svježe voće te u obliku prirodnih sokova bez dodanih šećera i konzervansa.

“Zbog problema s ledom i kišom koje smo imali u Slavoniji, urod je i do 50 posto slabiji nego prošle godine”, istaknula je Marica Jug i dodala: “Osim toga, bogati prošlogodišnji urod omogućio je isporuku jabuka sve do travnja, što ove godine neće biti moguće”. Jug je dodala: “Jabuka je sklona takvim fluktuacijama kod nas, nakon dobre godine u pravilu slijedi loša. Znači, snažna proizvodnja u 2011., slaba u 2012., opet rekordna 2013. pa ponovno slaba 2014. Iznimne kiše pogoduju količinskom urodu jabuke ali ne i kvaliteti”.

Rusko-ukrajinski sukob, EU sankcije i hrvatske jabuke

Često se ističe da Hrvatska ne izvozi dovoljno svoje proizvode, a već je spomenuto da je slična situacija i s hrvatskim jabukama. Stoga se nameće pomalo ciničan, ali logičan zaključak da sankcije koje je Europska unija nametnula Rusiji neće previše negativno utjecati na hrvatsku trgovinsku bilancu. Međutim da situacija nije nimalo bezazlena pokazuje tablica najvećih svjetskih izvoznika jabuka.

Iz nje je vidljivo da je Poljska najveća izvoznica jabuka u Europskoj uniji, što na prvu nije nikakav problem. Zabranom trgovanja s Rusijom Poljska je izgubila tržište na koje plasira većinu svojih jabuka, a kako će to utjecati na naše tržište predviđa Marica Jug:

“Poljska koja prosječno uzgoji gotovo 2,5 milijuna tona jabuka izgubila je tržište zbog sankcija Rusiji, pa će ih zato u bescjenje prodavati na EU tržištu, što će utjecati i na cijene kod nas i tako dodatno otežati godinu hrvatskim uzgajivačima. Jug ističe kako ekološki uzgoj jabuka u Hrvatskoj ima veliki potencijal, ali da je prijeko potrebno kod ljudi podići svijest o važnosti kupovanja domaćih poljoprivrednih proizvoda iz ekološkog uzgoja.

Na Zapadu je ta svijest izražena kod kupaca, koji će kako kaže Jug, radije kupiti tri domaće jabuke iz ekološkog uzgoja, nego tri kile uvoznih jabuka nepoznatog porijekla.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije