Malo je bilo zadovoljnih, cijena jabuke nije dogovorena

>> zatvoren voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

Kasno poslijepodne u subotu u Sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu zatvoren je 9. međunarodni voćarski sajam kojeg je u petak otvorio Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. U dva dana sajam je obišlo vrlo malo posjetitelja čime je sajam izgubio svoje draži i smisao.

Posebno malo ljudi bilo je drugog dana te je i zatvaranje prošlo bez ikakvog nagovora i iznošenja podataka. Predavanja su bila dosta dobro posjećena, predavači su bili vrsni stručnjaci, ali voćari nisu dobili odgovore na osnovne upite, a to je pitanje i formiranje okvirne cijene jabuke, što i kako se ponašati nakon sankcije Rusije prema članicama EU, te tko može disciplinirati kupce, prerađivače i preprodavače, da uredno podmire svoj obveze prema voćarima.

Činjenica je kako su na ovom sajmu svi izgubili, sklopljeno je malo poslova, malo je roba prodano, a pečenjari i ugostitelji jedva su pokrili svoje osnovne troškove. Voćari su tužni što nitko barem neslužbeno nije rekao cijenu ovogodišnje jabuke. Među sobom su voćari govorili kako bi ona trebala iznositi oko 2,5 kuna za kilogram, ali se boje da će ona biti znatno niža, jer jabuka je dobro rodila, tržište EU je otvoreno, ali izgleda samo u jednom smjeru i to stvara glavobolju najboljim hrvatskim voćarima iz Međimurja.

Koliko toliko bili su zadovoljni svetomartinski voćari i Sanja Hadela, prodajom kupinovog vina, OPG Škvorc prodajom rakije, Hamer d.o.o. promocijom svojih vrhunskih jabučnih sokova, PINOVA, Gospodarska škola Čakovec, Udruga Duga plus, Uljara Biber i posebno žene iz Svete Marije sa Svetomarskom čipkom. Mišljenje je mnogih da 10. sajam treba učiniti različitijim, jer ovakav kakav je bio ovaj nema svrhe održati ga. Sama tehnička organizacija bila je na visokoj razini, ali posjetitelja i izlagača je bilo premalo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije