Žetva: Ječam je podbacio, uljana repica iznenađuje, pšenica ne obećava

Žetva 2014. počela je nešto ranije nego prijašnjih godina, što ne iznenađuje kada se osvrnemo na klimatske prilike koje su je obilježile. Topla je zima u prvom dijelu godine potaknula bujni razvoj usjeva te je pojava nižih temperatura za te kulture bila izrazito nepovoljna. Proljeće su pak obilježile kiše, a u Slavoniji su katastrofalne poplave na nekim područjima uništile čitave ovogodišnje urode. Toplo je vrijeme nakon obilnih kiša pogodovalo razvoju bolesti pa čak i na usjevima na kojima se zaštita redovno obavljal, pišu kolege iz Agrokluba.

Po međimurskim poljima berba ječma je u tijeku, a nadolazeći tjedan mogla bi započeti i žetva pšenice.

Slabi prinos ječma

Još prije petanestak dana na Slavonskim poljima pali su prvi otkosi stočnog i pivarskog ječma, a mnogi su se neugodno iznenadili prinosima koji su uglavnom jako loši i ne prelaze 3 tone po hektaru, što ne pokriva ni trošak sjemena i zaštite, a kamoli ostale troškove proizvodnje. O cijeni više nitko i ne priča, iako se očekivalo da će urodi biti dobri i da će se ječam plaćati po sramotno niskim cijenama. Sada se ipak šuti, jer ječma nema i može se očekivati dobra potražnja.

Po prvi puta prinosi uljane repice veći od prinosa ječma i pšenice?

U ovome trenutku jedino uljana repica obećava prinosom i ne bi bilo iznenađujuće ukoliko, po prvi puta, prinosi repice budu veći od prinosa pšenice i ječma. Ipak, repici koja je dozrela ne odgovaraju najavljene kiše, stoga proizvođači ovih dana intenzivno “skidaju” usjeve. Žetva je ratarskih kultura tek započela i sljedeće će razdoblje pokazati njezine ovogodišnje rezultate.

Urod pšenice 60 posto manji

Bolesti su na pšenici učinili svoje, što je vidljivo na usjevima koju su dozreli prije vremena te im je urod i 60 posto manji, a kvaliteta nikakva. Na području Đakovštine već su pali prvi otkosi, a prinosi su daleko manji od očekivanog te iznose oko 3 tone po hektaru. Pšenica je sitna, zrna su štura i sve u svemu jako loše izgleda, prenosi Agroklub.

Više o temi klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije