Spuštena granica: Radnici će tjedno najviše moći raditi 50 sati

Vlada je na svojoj sjednici usvojila konačni prijedlog Zakona o radu u kojem su, u odnosu na prvo čitanje u Saboru, spustili granicu radnog vremena sa 56 na 50 radnih sati tjedno, piše HRT.

Povećana je zaštita radnika koji rade preko Agencije za privremeno zapošljavanje u razdoblju u kojem nisu ustupljeni, a omogućeno je da umjesto jedne, radnici koji su poslani na rad kod drugog poslodavca mogu odraditi tri godine. Omogućen je dodatni rad radnicima koji rade puno radno vrijeme, a ustupljeni su kod povezanih poslodavaca.


Zaštita radnika, ali i fleksibilniji radni odnosi

– Novi Zakon o radu osigurat će zaštitu radnika ali i omogućiti fleksibilnije radne odnose kao odgovor na dinamično tržište rada. Omogućen je dodatni rad onima koji rade puno radno vrijeme, iz jedne tvrtke radnici će moći odlaziti raditi u drugu tvrtku – kazao je na sjednici Vlade ministar Mirando Mrsić, dok je premijer Zoran Milanović rekao da je namjera novog zakona “da se radi više”.

– Ne da se više radi na jednom radnom mjestu, nego da više ljudi radi – objasnio je Milanović te dodao da se u Zakon ne bi diralo da nije potrebe za povećanjem radnih mjesta. Iz Vlade tvrde kako je novi zakon potreban da bi se saniralo loše stanje na tržištu rada suzbio visok udio crne ekonomije te smanjila visoka stopa nezaposlenosti.

Mrsić je kazao da se tržište rada treba prilagoditi sadašnjem vremenu, a nada se da će korist od njega imati i radnici i poslodavci. – Njime se želi omogućiti očuvanje i stvaranje novih radnih mjesta, smanjiti troškove rada, suzbiti rad na crno, kvalitetnije urediti radne odnose, ojačati prevenciju, smanjiti represiju poslodavcima u odnosu na nepoštovanje propisa, te omogućiti lakšu primjenu zakona – kazao je Mrsić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije