Međimurje-plin i u prošloj godini ostvario milijunsku dobit

U čakovečkom hotelu Park održana je godišnja skupština poduzeća Međimurje-plin, na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati za proteklu godinu, ali i najavljene nove aktivnosti za ovu godinu.

Govoreći o proteklom razdoblju direktor tvrtke Nenad Hranilović istaknuo je kako se poslovanje Međimurje-plina u 2013. godini temeljilo na obavljanju energetske djelatnosti opskrbe plinom krajnjih kupaca iz kategorije poduzetništva koja se obavljala na otvorenom tržištu po tržišnim uvjetima, opskrbi plinom kućanstva, kao i energetske djelatnosti distribucije plinom, a sve na naglaskom na sigurnosti, pouzdanosti, učinkovitosti i kvaliteti obavljanja istih.

U tom dijelu, Međimurje-plin je u određenom zakonskom okviru ispunio svoje sve obveze, i kao operator distribucijskog sustava i kao opskrbljivač plinom kućanstvima, te ostvario dobiti od 8.353.790,29 kuna.

Uspoređujući poslovnu 2012. i 2013. godinu, kazao je kako jeu 2012. godini prodano ukupno 518.754.080 kWh plina (53.779.649 m³),a 2013. godine 601.826.183 kWh (62.043.935 m³), ostvareni prihodi 2012. godine iznosili su 172.456.563,60 kn, dok su 2013. godine bili ostvareni u iznosu od 218.147.092,32 kn. Trend povećanja je lako vidljiv, postotak povećanja prodanih količina iznosi 16 %, a ostvarenih prihoda 26,5%.


Dobit u poslovanju investirati će se u daljnji razvoj poduzeća

Dijelom ukupno ostvarene dobiti od 7.000.000 kuna kao reinvestiranom dobiti poduzeće će investirati u daljnji razvoj Društva. Investicijske aktivnosti koje će se temeljiti na reinvestiranoj dobiti biti će usmjerene na poboljšanje i modernizaciju usluge distribucije plina, te na investiranje u bioplinsku energanu, s naglaskom na proizvodnji plina.

Razvojne aktivnosti na području izgradnje i rekonstrukcije plinovoda nastaviti će i u 2014. godini. U daljnjem razvoju Društvo će se i dalje usmjeravati na tržište, cjenovnu i troškovnu konkurentnost, ali i nadalje na ostvarenje postignute razine kvalitete opskrbe, i kućanstava i ostalih kupaca na tržištu plina, te distribucije plina, aktivnosti su daljnjeg razvoja Društva, rečeno je još između ostaloga na skupštini.

Nove okvire u poslovanju u 2014. godini donosi usklađivanje zakonodavstva Republike Hrvatske sa trećim energetskim paketom Europske unije, što znači da su temeljne odrednice poslovanja dane u novoj zakonskoj i pod zakonskoj regulativi na tržišta plina koja se u cjelini primjenjuje od 1.1.2014. godine, kao rezultatu implementacije direktiva Europske unije.


Međimurje- plin ne može utjecati na kvalitetu plina

Na kraju, Hranilović je govorio i o onomu što u velikoj mjeri zanima potrošače, a to je kvaliteta plina. Tako je direktor Međimurje-plina još jednom istaknuo kako oni kako distributer nemaju apsolutno nikakav utjecaj na kvalitetu plina. Naime, Međimurje-plin kupuje plin po određenim standardima, koji opet ne moraju u trenutku kada plin stiže do Međimurje-plina odgovarati upravo tim standardima. Međutim kvaliteta plina se provjerava dva puta mjesečno,što u ovlaštenim laboratorijima obavlja poduzeće Plinacro i ona je temelj za izračun ogrjevne vrijednosti koja se koristi za fakturiranje u određenom mjesecu.

Kada pak je riječ o takozvanoj “Rusko-Ukrajinskoj plinskoj krizi”, i tomu hoće li ona utjecati na krajnje korisnike plina u Hrvatskoj, Hranilović je kazao kako Međimurje-plin dobavlja, odnosno kupuje plin s nekoliko različitih izvora, a prošle je godine po prvi put poduzeće i samostalno uvezlo plin, što će se zasigurno nastaviti i dalje. U razgovoru s ostalim dobavljačima s područja Europske unije rečeno je da ne bi trebalo biti nekakvih većih poremećaja u prometu plinom.

Naravno dodaje Hranilović, ukoliko će se ova kriza produljiti i protegnuti dublje u zimu onda će to zasigurno imati posljedice, ne samo za Hrvatsku već i sve zemlje regije. Treba istaknuti da je Hrvatska ipak u povoljnijem položaju s obzirom na to da posjeduje određeni dio vlastitog izvora plina i upravo je to nadomjestak za krizu koja bi eventualno mogla potrajati i imati eventualne određene posljedice za našu zemlju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije