Kotoripčani ne odustaju: Žele cestovni most prema Murakeresturu

Mađarska konzultantska tvrtka Trenecon Cowi po nalogu koordinacijskog centra za prometni razvoj Mađarske, uz podršku Ureda premijera i Ministarstva nacionalnog razvitka Republike Mađarske priprema razvojnu strategiju prometa i graničnih prijelaza na zajedničkoj hrvatsko  – mađarskoj granici koja se financira sredstvima Europske unije te sredstvima Hrvatske i Mađarske.

Radi pripreme detaljne studije izvodljivosti prometa i graničnih prijelaza u Domu kulture u Kotoribi u četvrtak je organiziran forum za stanovništvo na kojem su čelnici Općine i mještani Kotoribe dobili informacije o dosad obavljenim poslovima te očekivanim rezultatima. Predstavnici spomenute tvrtke kazali su da su u prvoj fazi pripreme studije izvodljivosti na 352 kilometara granice između Hrvatske i Mađarske, uz 7 postojećih, predvidjeli 44 prijelaza.

Istaknuli su kako postoji velika potreba za otvaranjem novih graničnih prijelaza s ciljem oživljavanja gospodarstva, društvenog, kulturnog i rodbinskog povezivanja, potrebe prijevoza putnika i roba… Ovaj projekt se izrađuje u pet faza, a nakon izrade studije izvodljivosti izrađuje se lista prioriteta, a onda mađarska Vlada odlučuje koji granični prijelaz treba odmah pokrenuti. Došli su čuti i mišljenje Kotoripčana.

Načelnik Ljubomir Grgec odmah je naglasio kako je višegodišnja želja Kotripčana da se izgradi čvrsti cestovni most između Kotoribe i Murakerestura koji otvara put prema srednjoj Europi. Rekao je kako su za most već izrađeni projekti, a takva želja uvrštena je u općinski i županijski prostorni plan. Spomenuo je i prvu željezničku prugu koja je u Međimurje i Hrvatsku ušla upravo iz tog pravca.

S načelnikom su se složili Irena Maltar i predsjednik Općinskog vijeća Zoran Radmanić koji su sudjelovali u raspravi. Rekli su kako se u Općini godinama zalažu za čvrsti granični prijelaz, njihov stav je jasan i samo to dolazi u obzir, a nikako skela na relaciji Kotoriba – Serdehelj koju su predstavnici tvrtke također ucrtali u mogući prijelaz. Ravnateljica OŠ Murakerestur Anica Kovač istaknula je dugogodišnju podršku s njihove strane, ali i činjenicu da preko Mure živi veliki broj pomurskih Hrvata.

Da Kotoribi koja je se nalazi u “prometnom slijepom crijevu” i cijelom tom kraju treba most koji će biti veza s Europom, potvrdio je i Josip Grivec dajući javnu podršku u ime donjomeđimurskih općina, Grada Preloga i Međimurske županije. Dogovoreno je da se vrlo uskoro održi novi sastanak na kojem bi se detaljnije obrazložio ovaj projekt.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije