Međimurska županija prva kreće u izdavanje građevinske e-dozvole

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš i pomoćnik ministrice za prostorno uređenje Danijel Meštrić prezentirali su sustav elektroničkog izdavanja dozvola za gradnju i uporabu. 

Novim Zakonom o gradnji (NN 153/13) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2014. propisano je da se za gradnju izdaje samo jedna dozvola, građevinska dozvola, a za uporabu građevine također se pribavlja samo jedna dozvola, uporabna dozvola.

Složenost dokumentacije i postupak izdavanje i jedne i druge dozvole ovise o složenosti građevine. Dozvole će se izdavati za područje cijele Hrvatske unutar jedinstvenog elektroničkog sustava što će pojednostaviti i ubrzati postupak, učiniti ga transparentnim i lako preglednim.

Ministarstvo smatra da će sustav e-dozvole pojednostaviti i ubrzati izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola čime se smanjuju i ukupni troškovi gradnje, a povećava se pravna sigurnost, povjerenje investitora, građana i drugih pravnih subjekata u sustav gradnje.

Mrak Taritaš najavila je da će Ministarstvo do kraja ožujka u svim županijama obučiti službenike koji sudjeluju u izdavanju građevinskih dozvola, a prva u kojoj će građani moći podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu na takav način bit će Međimurska županija.

Zahvaljujući projektu do građevinske će se dozvole moći doći i u jednom danu, a maksimalno će za njeno izdavanje trebati do 30 dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije