Građani u prosincu nisu potrošili ni 9 mlrd. kn, čak 2 manje od očekivanja

Godinama napuhavane brojke o enormnoj hrvatskoj potrošnji uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, na što su uporno upozoravali iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, raspale su se kao kula od pijeska.

Prema podacima Porezne uprave Ministarstva financija proteklog je prosinca u sustav fiskalizacije stiglo oko 108 milijuna računa poduzetnika koji se bave maloprodajom i veleprodajom (G-djelatnost trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla) ukupne vrijednosti 8,99 milijardi kuna. To pak nije ni blizu najavama o potrošnji teškoj 11 milijardi u prosincu 2013., koje su vjerojatno za cilj imale pogurati skromnu hrvatsku potrošnju.

Navodno smo 11 milijardi kuna trošili i nekoliko godina unazad, da bi podaci Državnog zavoda za statistiku, obrađeni za Poslovni dnevnik, potvrdili kako 11 milijardi, a kamoli 12,5 u 2010., nismo dosegli već osam godina. I to – i bez fiskalizacije, kada je tko zna koliko računa hrvatskih poduzetnika ostalo neevidentirano za poreznike.

Prema DSZ-u potrošnja je u maloprodaji u prosincu 2011. i 2012. iznosila po 8,2 milijarde, što prema analitičarima i nije čudno. Visoka nezaposlenost, blokirani računi mnogih građana, sve manje božićnica… posljednjih godina doista nisu stimulans za veću potrošnju građana koji paze na svaku kunu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije