Zakon o plaćama zadnji je klin Vlade u hrvatsko radništvo

Najavljenim zakonom o plaćama Vlada planira smanjiti plaće zaposlenicima u javnim službama. To je zadnji klin koji će Vlada zabiti u hrvatsko radništvo, a rad sindikata potpuno obezvrijediti. Poručili su to predstavnici desetak sindikata javnih i državnih službi koji su jučer iz Sindikata Preporod zaprijetili i prosvjedom sličnim onome iz 2009. godine ne odustane li Vlada od spomenutog zakona koji još nazivaju i Zakonom o smanjenju plaća. A koji bi trebao u proceduru po hitnom postupku.

– Ovaj zakon mi iščitavamo jedino kao način da se smanje naše plaće. Kada? U drugoj polovici 2014. godine sigurno – poručio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Sindikati poručuju kako im je jasno da Vlada nema namjeru izravno smanjiti plaće nego to radi na način da mijenja kompletan sustav – uvodi platne razrede i platne stupnjeve, a nitko od radnika ne zna kamo ide, u koji razred i kakva će mu biti plaća.

– Žele uredbama uređivati plaće i koeficijente zaposlenicima u javnim službama. Pa o čemu će sindikati pregovarati ako ne mogu o plaćama? Time Vlada izravno krši međunarodne konvencije rada koje govore o slobodi kolektivnog rada. Nadalje, pri promicanju plaća kvalitetu rada radnika ocjenjivali bi njihovi ravnatelji ili voditelji čime bi se zapravo ozakonilo promicanje na temelju poslušnosti i podobnosti – kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Sindikati su jučer predložili da se izrade jedinstveni kriteriji za promicanje rada te da sindikati sudjeluju u utvrđivanju složenosti posla i plaćama koje bi se dobivale za taj posao. I to je minimum da bi uopće, kažu, raspravljali s njima.

– Ovaj zakon najozbiljniji je povod i takav će biti i pritisak. Ne možemo se apelima boriti – zaprijetio je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić. Dodao je i da je potpuno jasno da Vlada zapravo ima za cilj ovim zakonom smanjiti plaće u javnom sektoru jer su u zakonu i naveli kako im je želja ovim zakonom napraviti uštede u državnom proračunu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije