S. Radiković: U kompostanu u Goričanu neće se voziti smeće iz Mađarske

Mještani Goričana podijelili su se na one koji podržavaju izgradnju kompostane i na one koji su protiv nje jer se boje zagađenja, straha i smeća koje bi se, kako tvrde, moglo dovoziti i iz susjedne Mađarske. Inicijativni odbor “Za čisti Goričan” pokrenuo je potpisivanje peticije za raspisivanje referenduma.

O cijelom slučaju oglasio se i direktor komunalne tvrtke Pre-kom Siniša Radiković koji opovrgava mogućnost da se kamionima dovozi otpad iz Mađarske.

– Kompostana će imati samo plato za manipulaciju granja i biootpada, prostor za kompostiranje s nadstrešnicom, vagu, dvorišne puteve i prostor za radnike. U nju se ne smije dovoziti animalni otpad – tvrdi Radiković. Napominje da je kompostana u Goričanu 500 metara izvan naselja i zadovoljit će sve ekološke.

– Ako se i osjeti kakav smrad, bit će to samo tijekom okretanja komposta, no ne bi se smio širiti dalje od 50 metara, kaže. Radiković opovrgava i mogućnost buke od kamiona jer će dnevno u kompostanu dolaziti jedan do dva kamiona. Kompostana će imati troje radnika, a novac za njezinu izgradnju osigurava Fond za zaštitu okoliša, oko 1,8 milijuna kuna.

– Domaćinstva u Goričanu plaćat će manju cijenu sakupljanja otpada, a Općina će dobivati naknadu za korištenje kompostane  – najavljuje Radiković. Očekuje se odgovor druge strane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije