Legalizacija: Riješeno tek 6,97 posto zahtjeva

Prema podacima Ministarstva graditeljstva sva 53 županijska i lokalna ureda zaprimila su ukupno 822.335 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Do 31. listopada ukupno je riješeno samo 57.337 predmeta ili mršavih 6,97 posto.

Ukupan broj djelatnika u sva 53 ureda je 787, a u planu je zaposliti još 565 osoba. Najefikasniji uredi su dubrovački koji je od 5440 zaprimljena zahtjeva već riješio njih 1075, odnosno 19,76 posto. Slijedi bjelovarski s efikasnošću od 19,29 posto te makarski sa 17,21 posto.

Najlošiji uredi su ured u Karlovačkoj županiji koji je od 17.634 zaprimljena zahtjeva riješio tek njih 420, odnosno skandalozno malih 2,38 posto. Drugi najgori je ured Vukovarsko-srijemske županije koji je od 25.136 zahtjeva riješio 680 ili 2,71 posto. Tek mrvicu bolje je u Osječko-baranjskoj županiji koja je riješila 2,83 posto od zaprimljenih zahtjeva.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš rekla je da Ministarstvo nažalost nema nikakve ingerencije nad osobama koje rade u lokalnim uredima jer one odgovaraju samo svojim gradonačelnicima, odnosno svojim županima.

– Ne bih htjela komentirati ničiji rad. Oni račune moraju polagati svojim županima i gradonačelnicima, a nama je u Ministarstvu zadaća da svim građanima osiguramo jednaku priliku u rješavanju njihovih problema – rekla je Mrak Taritaš.


Nova agencija

Stoga će početkom iduće godine s radom početi nova agencija koja će raditi na rješavanju predmeta legalizacije bespravno sagrađenih zgrada, a u koju će se slijevati predmeti iz svih lokalnih i županijskih ureda koji neće moći pratiti zadanu dinamiku Ministarstva. Za rad novog ureda neće biti potreban novac iz državnog proračuna jer će se rad te agencije financirati novcem koji se prikupi od izdanih dozvola.

Naime, od svake kune prikupljene u procesu legalizacije 20 lipa je ionako namijenjeno za potrebe rada ureda pa će najneefikasniji uredi ostati bez najvećeg dijela te naknade, a taj će se novac preusmjeriti u agenciju koja će od tih ureda uzeti dio predmeta koji oni očito ne mogu sami riješiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije