Rođeni nakon 1971. radit će do 67 godina

Svi rođeni nakon 1971. u punu će starosnu mirovinu tek sa 67 godina, uz uvjet da imaju 15 godina staža. U prijevremenu će pak moći sa 62 godine i 35 godina staža. Rođene nakon 1966. do 1971. godine kvačit će prijelazno razdoblje od 2031. do 2037. u kojem će se granica povećavati za tri mjeseca godišnje.

Ženama se i sada postupno povećava radna dob na 65 godina života. Time se Hrvatska priključuje brojnim članicama EU koje su već donijele odluku o produljenju radnog vijeka do 66. ili 67. godine života, što je jedna od dvadesetak promjena u jučer prihvaćenom Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Predlagač zakona tvrdi da će promjenama mirovinski sustav dogodine uštedjeti 85 milijuna, a 2015. godine 150 milijuna kuna, što je ipak kap u moru u odnosu na 37 milijardi kuna, koliki je godišnji budžet za mirovine. Zakonom se omogućuje i ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti i privremenu invalidsku mirovinu.

Država će i nadalje stimulirati rad nakon 65. odnosno 67. godine, a prvi put dosada omogućuje se i korištenje starosne mirovine u punom iznosu uz mogućnost rada do polovice radnog vremena. Zakon se mijenja u redovitoj proceduri, što znači da će proći dvije saborske rasprave u prvom i drugom čitanju, a njegova primjena očekuje se od 1. siječnja 2014. godine. Više o ovoj temi pročitajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije