Najbolji mladi kozji sir u Hrvatskoj dolazi iz Oporovca

Proizvodnja sira je jako kreativan posao, nisam se nadala da ću toliko uživati u njemu. Isprobavam koji okusi idu zajedno, koji si pašu – kaže Jasminka Zadravec iz Oporovca. Ona je nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje je na 15. savjetovanju ovčara i kozara i 14. izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva u Šibeniku, u konkurenciji od 140 uzgajivača, osvojilo zlatnu medalju za mladi kozji sir i brončanu za kozji sirni namaz s vlascem.

Uzorke četiri vrsta sira poslala je stručnjacima Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji su odabrali najbolje. Priznanje iz Šibenika kruna je dosadašnjeg rada OPG-a Zadravec i poticaj za dalje.

– Od kozarstva se može živjeti, ali na dulje staze. Ne može se odmah početi zarađivati. Treba najprije naučiti raditi sa životinjama, pa naučiti kako proizvoditi sir. Suprug Stjepan i ja zamislili smo zaokruženu priču, od polja preko staje do stola. Sireve koje proizvodimo u vlastitoj sirani ne prodajemo po trgovinama, nego doma. Želimo da kupac vidi gdje sir nastaje, da ga kuša i kupi – kaže Jasminka, koju se često može vidjeti i na sajmovima. Zadravčevi su siranu registrirali prije nekoliko godina.

Proizvode pet vrsta sireva, a u uzgoju trenutno imaju stotinjak koza. Na farmi radi cijela obitelj. Zadravčevi svake godine organiziraju i Dane jaretine, manifestaciju kojom propagiraju domaći uzgoj u ovim krajevima zapostavljene vrste domaće životinje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije