U Varaždinu započeli “Energetski dani”

Znate li koji se sve faktori moraju ujediniti u sinergiju kako bi nastao održivi razvoj? I što je to zapravo održivi razvoj? Znate li da postojeći sustav ne funkcionira te se nalazimo u vremenu kilmatske i ekološke neizvjesnosti? A znate li i što nam je potrebno treba? Potrebna je treća industrijska revolucija koja će kao prioritete postaviti obnovljive izvore energije i internetske tehnologije. Potrebna je i nova svijest ljudi koji će shvatiti kako naša planeta više ne može održati ovaj sustav, te da svijet nije stvoren za čovjeka već je čovjek stvoren za ovaj svijet.

Sve ove teme samo su dio programa koji je u utorak predstavljen na prvim “Energetskim danima” u Varaždinu. Riječ je o četverodnevnoj manifestaciji koja će do petka, 8. studenog, u palači Herzer svakodnevno otvarati slične i izuzetno bitne teme obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

Predavanja su održali stručnjaci i arhitekti koji su 40-tak sudionika upoznali sa navedenim temema, te je tako Veljko Milisavljević prisutne upoznao s prednostima slame, drva i ovčje vune kao građevinskog materijala, te objasnio kako su ovi materijali, osim što su lako dostupni i jeftiniji od “tradicionalnih”, ujedno i daju 100% reciklirati.

Arhitektice Maja Kireta, Emilija Vlahek i Antonija Bogadi održale su predavanje o održivom razvoju i prednostima održivih zajednica kao oblika života koji nudi sve, od bezstresnog i zdravog okruženja, pa do štednje energije. Objasnile su kako podizanjem svijesti i obnovljivim izvorima energije, te potenciranjem iskorištavanja novih oblika energije možemo postići višu kvalitetu života.

Uz to predstavnica Društva za oblikovanje održivog razvoja DOOR, upoznala je prisutne sa EU fondovima i projektima koji se nude, dok je Željke Kezele iz Elektrostojarske škole Varaždin napravila kratki uvod u predavanje kojim počinje današnje energetsko druženje. Riječ je o prezentaciji pametne kuće i svim njenim segmentima.

Dakle, predavanja i danas, u srijedu 6. studenog, počinju također u 16 sati, a uz informacije o pametnoj kući, zainteresirani će moći saznati sve o energetskim zadrugama koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora energije. Ulaz na “Energetske dane” je besplatan, a program možete proučiti na www.energetski-dani.com.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije