“Eko” odredbe: EU zabranjuje uređaje koji gutaju struju

Nakon klasičnih žarulja, Europska komisija odlučila je zabraniti i proizvodnju kućanskih i elektronskih uređaja koji troše previše struje. U jednom dokumentu Europske komisije piše da će od 1. rujna 2014. godine biti dopuštena prodaja samo onih uređaja sa snagom manjom od 1600 vata.

Prvi na udaru naći će se usisavači jer mnogi od njih imaju potrošnju struje mnogo veću od propisanog. Propis Europske komisije predviđa da će se od 1. rujna 2017. godine u EU moći proizvoditi samo uređaji koji troše najviše 900 W struje. U EK-u obrazlažu svoju odluku time da će se bez ograničenja potrošnja električne energije od usisavača i drugih kućanskih uređaja s velikom potrošnjom u 2020. godini gotovo udvostručiti.

I za druge kućanske i uredske uređaje u budućnosti će se postrožiti “ekološke” odredbe: pogođeni su i televizori, električna kuhala, mikrovalne pećnice, nape, bojleri, ventilatori i osobna računala. Prvi političari iz Europskog parlamenta već su dignuli svoj glas protiv odluke Europske komisije.

– Hitno treba zauzdati bijes i zabrane Europske komisije. U gospodarskoj krizi postoje kudikamo važnije stvari od regulacije kućanskih aparata na europskoj razini – komentirao je Herbert Reul, zastupnik njemačkih demokršćana u Europskom parlamentu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije