“Naplaćeno je pet milijuna kuna kazni. No, to je tek početak”

Čak 7 milijardi kuna veći promet u sektoru ugostiteljstva i trgovine na veliko i malo zabilježen je u odnosu na isto razdoblje lani, otkrila je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave za Dnevnik.hr.

Proračun bi, prema njenim riječima, do kraja godine mogao biti veći za čak milijardu i pol kuna zbog većeg prometa, a i premašen je plan da se tijekom cijele godine u proračun slije više od 500 milijuna dodatnih kuna od PDV-a. Razlog povećanju je uvođenje i striktna provedba fiskalizacije, naglašava Čavlović Smiljanec.

Tijekom masovnog zatvaranja ugostiteljskih objekata diljem obale naplaćeno je pet milijuna kuna kazni, no Čavlović Smiljanec kaže da je to samo početak. – Mi ćemo kod onih koji sada iskazuju veći promet ići u provjeru imovine, to već i radimo – kaže Čavlović Smiljanec, obećavši podnošenje kaznenih prijava protiv onih za koje se utvrdi sumnja u utaju poreza te će im biti naplaćen i dodatni porez.

– Svi koji nisu izdavali račune, gdje god smo utvrdili veći promet, idemo u provjeru, utvrđivanje nesrazmjera imovine koju su stekli i prihoda koje su iskazivali. Već smo krenuli. Kod onih koji nisu iskazivali fiskalne račune, provodimo već kontrolu njihove imovine – otkrila je šefica Porezne, ne navodeći konkretna imena.

S obzirom na to da poreznici sada odjednom naplaćuju kazne, a riječ je o istim ljudima koji su radili i prošlih godina, ravnateljica kaže da se konačno počelo raditi.

– Poreznici su počeli konačno raditi, ali kada govorimo o Poreznoj upravi, nije krivica na službenicima nego na vodećem kadru koji je promijenjen, a promjena će biti još – kaže Čavlović Smiljanec, dodavši da su podnesene i prijave protiv onih koji su dopuštali da razni predmeti odlaze u zastaru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije