Izvješća o poslovanju uskoro obvezna i za Crkvu i udruge

Ministarstvo financija objavilo je glavne smjernice koje će ugraditi u novi propis – Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija. Iza tog naziva krije se prava mala revolucija u odnosu dosadašnjeg netransparentnog poslovanja takvih organizacija.

Riječ je o neprofitnim organizacijama širokog javnog spektra djelovanja, ima ih oko 50.000, od vjerskih poput Crkve, sportskih udruga poput Dinama, gospodarskih poput HGK, prometnih poput HAK-a ili radničkih poput sindikata, pišu 24sata.

Svi oni, uključujući i Crkvu kao definitivno najmoćniju od svih, morat će već sljedeće godine dostaviti izvješće o primicima i potrošnji ministarstvu Slavka Linića, a ministarstvo će ih javno objaviti. Svi oni će morati i popisati svoju svoju imovinu te napraviti i plan poslovanja, a sve će kontrolirati inspektori Ministarstva financija.

Za razliku od dosadašnje uredbe, koja nije imala sankcije, Linić ih najavljuje, ali ih još nije objavio. Klasična i najučinkovitija sankcija za one koji primaju pomoć iz proračuna jest da je ne mogu dobiti ni sudjelovati ni u kakvim projektima koji se financiraju javnim novcem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije