Međimurski obrtnici upoznati o sustavu oporezivanja u EU

Na adrese međimurskih obrtnika koji već posluju sa državama članicama Europske unije, Porezna uprava Ministarstva financija poslala je PDV identifikacijske brojeve (PDV ID), koji će od 1. srpnja, odnosno od ulaska Hrvatske u EU i početka primjene novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost, biti nužni za poslovne transakcije sa poslovnim partnerima u Europskoj uniji.

Kako je rečeno na seminaru “Glavne promjene u sustavu oporezivanja, načela ubiranja PDV-a na području EU” koji su organizirale Obrtnička komora Međimurske županije u suradnji s Ministarstvom financija RH – Porezna uprava, Područni uredom Čakovec od 1. srpnja dosadašnji izvoz u države Europske unije postaje “isporuka dobara”, a uvoz iz tih zemalja “stjecanje dobara unutar EU” i kao takvi postaju oslobođeni svih carinskih formalnosti i davanja.

Da bi se transakcije mogle provoditi svi obrtnici i poduzetnici moraju imati svoj PDV ID broj koji im osim za identifikaciju, kontrolu i provjeru poreznog statusa služi i za oslobađanje od PDV-a. Svi oni obrtnici koji su u prošlih godinu dana poslovali s članicama Europske unije broj dobit će na kućnu adresu, i bit će uvršteni u VIES sustav, a svi oni koji tek namjeravaju poslovati svoj PDV ID broj trebaju zatražiti u Poreznoj upravi.

Porezni stručnjaci iz čakovečke Porezne uprave Irena Kocijan Vuk i Mladen Juričić naglasili su da će uz poznavanje našeg Zakona o PDV-u biti vrlo važno poznavati zakone o PDV-u država s kojima će obrtnici poslovati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije