Mirando Mrsić: “Uskoro ćemo ukinuti redovno javljanje na burzu rada”

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić danas su u zgradi Vlade na konferenciji za medije predstavili mjere i programe kojima će se Republika Hrvatska uključiti u Europsku garanciju za mlade (European Youth Guarantee).

Ministrica Opačić rekla je da postoji problem nezaposlenosti mladih, no i kako ima 4,8 posto više zaposlenih mladih u odnosu na 2011. godinu. – Garancija za mlade je politika Europske unije koja pomaže mladima u osposobljavanju i zapošljavanju. Šest milijardi eura izdvojeno je iz proračuna Europske unije – rekla je Opačić.

Mrsić je najavio skoro ukidanje redovnog javljanja na burzu rada i grupna savjetovanja. Umjesto toga bit će savjetovanja o ovim mjerama. – Godinu dana nakon završenog stručnog osposobljavanja za rad sufinancirat će se 50% godišnje bruto plaće u realnom sektoru – rekao je Mrsić.

Vlada u sklopu ovog projekta, između ostalog, mladima želi pomoći otvaranjem novih javnih radova za mlade, na primjer, financiranjem pomagača u nastavi “Mladi mladima” te zapošljavanjem mladih voditelja EU-projekata u nevladinu sektoru “Mladi za EU”.

Pomagačima u nastavi bit će 100% sufinancirana bruto minimalna plaća uz plaćene troškove prijevoza do 400 kuna, u najdužem trajanju do 10 mjeseci. Jedna od mjera je i zadržavanje zaposlenosti mladih nakon stručnog osposobljavanja za taj posao te mjera za povećanje pokretljivosti mladih uključenih na stručno osposobljavanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije