Dražen Srpak: “Mi smo kolateralne žrtve raspada bivše države”

Grad Mursko Središće oglasio je prodaju agacije posjećene u šumi u gospodarskoj zoni Brezje. Za 100 kuna po prostornom metru građani mogu doći do ogrjeva za iduću zimu. Krčenje šume jedan je od prvih koraka prema oživljavanju gospodarske zone koja se prostire na 12,5 hektara, od kojih je manji dio već prodan investitorima. Gradonačelnik Dražen Srpak sastao se s ministrom gospodarstva Vrdoljakom jer očekuje pomoć države u opremanju zone na zemljištu koje je Grad otkupio od Hrvatskih šuma.

– Time bi država na neki način ispravila ono što nije učinila početkom 90-ih godina, kad je na stotine građana ostalo bez posla u susjednoj Sloveniji. Među njima sam bio i ja. Mi smo svi bili kolateralna žrtva raspada bivše države. Radnici koji su iznenada dobili otkaze u slovenskim tvrtkama nikad nisu dobili otpremnine i bili su prepušteni sami sebi – kaže D. Srpak.

Gubitak radnih mjesta bio je velik šok za taj grad na samoj granici sa Slovenijom. Domaća se industrija do tada nije širila jer je velik broj mještana radio preko granice. U posljednjih dvadesetak godina i domaće tvrtke gasile su radna mjesta. Uređenjem gospodarske zone sad žele privući investitore, otvoriti nova radna mjesta i nadoknaditi izgubljene godine. – Očekujemo pomoć države da se što prije šuma iskrči jer ne možemo dozvoliti da nam dođe investitor i vidi samo panjeve. Treba nam i komunalna infrastruktura, a za stavljanje zone u funkciju trebat će nam još najmanje milijun eura – računa Srpak.

Kroje se i zajednički planovi sa susjedima Slovencima. U samom središtu grada nalazi se granični prijelaz koji će 1. srpnja opustjeti jer će hrvatski i slovenski policajci najvjerojatnije imati zajedničke kontrole s druge strane mosta. Grad će od Ministarstva financija zatražiti odobrenje da se carinski dio prenamjeni u parkiralište.

Srpak vjeruje da će se od 1. srpnja obrtnicima i poduzetnicima olakšati poslovanje jer će cijenama moći konkurirati onima u susjednoj državi. Mursko Središće, Sveti Martin na Muri, Selnica, Cestica i Petrijanec kandidati su za dobivanje statusa zona od regionalnog značaja jer su smješteni u pograničnom području. Svi oni dijele slične probleme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije