Ukidaju se naknade za priključenje na vodovod i kanalizciju

Gradovi i općine na svakakve su se načine dovijali kako građane potaknuti da se u što većem broju priključe na vodoopskrbni i kanalizacijski sustav. Nudili su popuste, mogućnost otplate na 24 i više rata, snižavali su cijene…

Građane koji su se dosad oglušivali na zakonsku obvezu priključenja sigurno će razveseliti vijest da se ukidaju naknade za priključenje, te da će moći uštedjeti od 2000 do 5000 kuna. Oni pak koji su tu naknadu morali platili, zapitat će se je li to fer? U petak na snagu, naime, stupaju izmjene zakona prema kojima se ukida naplata naknade za priključenje na vodovod i kanalizaciju.

– Gradovi i općine morali bi najkasnije u roku od šest mjeseci staviti izvan snage svoje odluke koje se odnose na naplatu naknade za priključenje. Preporučio sam im da tu točku stave što prije na dnevni red kako bi se spriječilo da građani sklope ugovore po postojećim uvjetima, ne znajući da će doći do ukidanja naknade – pojašnjava direktor Međimurskih voda mr.sc. Josip Zorčec, koji i sam kaže da bi neki građani koji su se već priključili na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu mogli biti ogorčeni jer su morali platiti naknadu.

Siniša Obadić iz Štefanca kaže da su priključili kuću na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu zbog kvarova i začepljenja cijevi. – Platili smo dosta, nekoliko tisuća kuna, na rate. Nismo imali izbora jer je situacija bila hitna i nismo mogli čekati – kaže i u šali dodaje da bi, da su pričekali nekoliko mjeseci, uštedjeli za ljetovanju u Egiptu ili Tunisu.

Na području Međimurske županije čak je 80 posto kućanstava priključeno na javnu vodovodnu mrežu. Posljednjih godina ubrzano se razvija i kanalizacijska mreža. Izmjene zakona koje stupaju na snagu razveselit će u najvećoj mjeri stanovnike županija u kojima se tek očekuje pojačana izgradnja infrastrukture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije