Matija Posavec: Osjetite Međimurje, okusite Urbanovo!

Sve je spremno za početak “Urbanovo 2013.” – Dani vina u županiji Zrinskih. Urbanovo započinje u subotu 11. svibnja Vinskim balom koji će se održati u romantičnom ambijentu dvorca Terbotz. Što nas očekuje na ovogodišnjoj manifestaciji saznali smo u razgovoru s predsjednikom Organizacijskog odbora Matijom Posavcem.

eMedjimurje.hr: Urbanovo je manifestacija čiji je osnovni cilj prezentacija međimurske vinske ceste i popularizacija Međimurja kao prepoznatljive turističke destinacije. Mnogi s nestrpljenjem očekuju ovogodišnju manifestaciju. Zadani cilj je ostvaren. Što danas Urbanovo znači Međimurju i Hrvatskoj?

– U pravu ste. Promocija međimurske vinske ceste i popularizacija Međimurja kao prepoznatljive turističke destinacije je cilj koji je ostvaren, ali je i dalje uz nas, i dalje nas prati. Unatrag 3,4 godine mi smo postavili novi cilj, a taj je da Urbanovo kao festival vina mora imati kontinuiran rast i postati prepoznatljiva stanica na vinskoj karti Hrvatske.

Danas smo i u tome uspjeli. Svi poznavatelji vinske scene u Hrvatskoj, pa i šire, znaju da je svibanj mjesec kada treba posebnu pozornost skrenuti prema Štrigovi i međimurskim bregima. Smišljenom marketinškom kampanjom i profesionalnim pristupom organizaciji ostvarili smo to da je Urbanovo preraslo granice naše županije, pa čak i Hrvatske u ovoj pograničnoj regiji i na to smo posebno ponosni svi mi koji sudjelujemo u ovom projektu.


eMedjimurje.hr: Sve je spremno za ovogodišnje Urbanovo. Čemu se mogu veseliti brojni posjetitelji i ljubitelji vrhunske međimurske kapljice?

– Osim što će moći do mile volje degustirati najbolja vina Hrvatske, ove godine posebna su atrakcija pomno osmišljene viske radionice, stručna predavanja i gastro show. Mogu reći da smo i u tom segmentu napravili iskorak i ponovno okupili kremu hrvatske eno-gastro scene. Ako vam spomenem imena Darko Baretić, Ana Hranilović, Marko Palfi, Časlav Matijević, Aleksandar Noršić, Vesna Stunković, Romana Lekić, Slađana Herman, Mario Meštrović, Branko Ognjenović, Nikola Lesar, onda sam vam sve rekao.

Nadam se da nisam nikoga izostavio, a ako i jesam neka se ne ljuti. Sve su to vrhunski profesionalci posla i oni će kroz atraktivne radionice u tri dana trajanja Festivala svoja iskustva podijeliti s posjetiteljima. To je jedna dodana vrijednost i novi sadržaj kakvog Festival Urbanovo dosad još nije imao. Osim toga, 24. i 25.5. su Dani otvorenih podruma, a u nedjelju 26.5. proštenje u Svetom Urbanu uz vinske igre i zabavni program.

eMedjimurje.hr: Ove godine ide se korak dalje u povezivanju plave i zelene Hrvatske. Nakon Zadarske i Istarske županije ove godine partneri dolaze iz Primorsko – goranske županije. Ovaj model s partnerskim regijama je dobro prihvaćen.

– Da. Ovaj model suradnje se pokazao kao dobitna kombinacija od koje koristi imaju i naši gosti, ali i naši poljoprivredni proizvođači. Mi u tom smislu ne želimo spajati samo tzv. zelenu i plavu Hrvatsku, već ćemo suradnju idućih godina proširiti i na ostale vinske regije u Hrvatskoj. Tako smo npr. na temelju interesa baranjskih i srijemskih vinara već uspostavili kontakte, pa je lako moguće da nam iduće godine oni budu gosti.


eMedjimurje.hr: Dani vina u županiji Zrinskih bit će u duhu ulaska Hrvatske u Europsku uniju pa će poprimiti i međunarodni karakter. O čemu je riječ?

– Već sam spomenuo da je Urbanovo preraslo granice Međimurja i Hrvatske, a tome su dokaz i nastupi stranih izlagača. U tom smislu, ove će se godine publici predstaviti poljoprivredni proizvođači iz slovenske Občine Lendava i mađarske županije Zala.


eMedjimurje.hr: Međimurska vina su vrhunska. Kako bi ih predstavili i opisali gostima koji planiraju prvi puta doći na ovu manifestaciju?

– Međimurje je kao vinska regija po mnogočemu specifična. Jedna od tih specifičnosti je raznolikost sorata. U Međimurju se naime uzgaja gotovo 20 sorata što je zaista veliki broj za tako malu regiju. Postoji još samo nekoliko regija u svijetu te veličine gdje se uzgaja tako velik broj sorata s tako dobrim rezultatima. Sorta na koju smo posebno ponosni je pušipel, zaštićena autohtona sorta nastala od loze pod možda poznatijim imenom šipon ili moslavac.

Ta se sorta nekada uzgajala s ciljem da se proizvede što veća količina, no danas kada imamo pušipel kao zaštićenu autohtonu robnu marku u procesu proizvodnje ide se na kvalitetu, te postoje kontrolirani uvjeti uzgoja i proizvodnje. Od ostalih važnijih sorata spomenuo bih sauvignon, graševinu, rajnski rizlig, silvanac zeleni i muškat žuti, chardonnay, te pinot bijeli i sivi.

Sva međimurska vina posjeduju dvije zajedničke osobine, a ta su da sva posjeduju stanovitu živahnost i vrlo lijepu aromu. To sve i ne čudi jer Međimurje je zasigurno regija s vinima najboljeg omjera cijene i kvalitete u Hrvatskoj, i što je najvažnije – čeka vas širom otvorenih ruku i…podruma.


eMedjimurje.hr: Zašto da dođemo na Urbanovo?

– Vjerujem da je sve o čemu smo ovdje razgovarali i naveli dovoljan razlog svakome da slijedeća dva vikenda isplanira provesti u gornjem Međimurju. Ako nije, mogu za kraj svima uputiti poziv: Dođite i budite nam dragi gosti, osjetite Međimurje, okusite Urbanovo!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije