Vino s đurđevačkih peskov

Točno prije sedam dana eno-gastro tim Deep Blue Wine Experience zaputio se prema Đurđevcu. Putovanje je bilo panonski preravno, a da bi jamčilo uzbuđenje ili neobičnost. Tako dugo dok nismo stigli na prag vinarije Marijana Ređepa, našeg prvog domaćina i vodiča po pitomom Čepelovečkom bregu.

Kod renomiranih vinara osvajaju nas veličine, tehnologije, postupci i posebna umijeća. Na Čepelovečkom bregu je sve, ali baš sve, bilo drugačije. Tu kraljuje ljepota vinogradske minijature, jednostavnosti i srčanog oslonca u prijatelje goričare iz susjedstva. Na domet glasa stoluju Motica, Fuček, Ređep i njihovi sauvignoni, silvanci, graševine, frankovke i pokoji red kernera ili stare kadarke.

Kratki su redovi zagrljeni starinskim voćnjacima u kojima smo gazili gustu travu i prve gljive ispod šljiva. Ugodno, opušteno i nekako bajkovito je bilo kod naših domaćina uz kušanje i slasno jelo slušati dosjetke i kratke priče na autentičnom dijalektu koji se zavlači u srce, a prijateljsko vino “podsjeća” na minulo vrijeme o kojem se piše ili snima s okusom nostalgije. Sasvim smo drugu vinsku dimenziju sreli nekoliko kilometara dalje na brdu Mali kostanj kad smo ušli u modernu, osmišljenu i u svakom milimetru stručno postavljenu vinariju Matočec.

Članovi eno-gastro ture uputili su se na đurđevačke peske radi upoznavanja i prezentacije novih vina na širem području Zagreba te prodaje tih vina kroz partnere Deep Blue Wine Experience kao što su: Mojo wine bar, Plava Ptica caffe, Restoran Chef, Restoran Pauza, Caffe bar Stamp, Caffe bar Roses & coffee, Wine bar Leone, Bistro Karlo, Restoran Čiho i drugi.

Zbog skorog održavanja međimurskog vinskog festivala Urbanovo, timu je bio priključen i novinar portala eMedjimurje.hr. Posjeta se poklopila s održavanjem 11. Izložbe vina Koprivničko-križevačke županije koja se održala u hotelu Picok, u Đurđevcu. Susret s vinima Marijana Matočeca je bio susret s šampionskim vinima đurđevačkog festivala.

U svakom detalju! Već nakon prvih degustacijskih gutljaja graševine, potom sauvignona, chardonnaya … u podrumu Matočec, nitko nije krio iznenađenje a ni komplimente za iskustvo mirisa i okusa s trsja koje živi na suhim đurđevačkim peskima. Sjajan balans kiselina, sladora i svježine, dobrih tijela i karaktera Matočecovih vina “s peskov” iznenadio je izbirljive kušače berbi 2011. i 2012.

Kad je pri kraju niza izuzetnih suhih, polusuhih i još boljih poluslatkih kapi Marijan ponudio svoj prvijenac Pinot noira, nije bilo teško konstatirati kako na Čepelovečkim bregima žive jedinstveni prijatelji i vina legende, a kod Matočeca vina novog ruha za glamour i visoku štiklu!!!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije