Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
FOTO Pročistač otpadnih voda u Murskom Središću započeo s pokusnim radom

na lokaciji zvanoj 'Zalešće'

FOTO Pročistač otpadnih voda u Murskom Središću započeo s pokusnim radom

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Mursko Središće izgrađen je istočno od grada Mursko Središće na lokaciji zvanoj „Zalešće“

Nedaleko Športsko-rekreacijskog centra Zalešće u Murskom Središću u pokusni je rad pušten uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće. 

Svečanom obilježavanju početka pokusnog rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, pored direktorice Međimurskih voda Sunčane Glavine, prisustvovali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnik Murskog Središća i saborski zastupnik Dražen Srpak, kao i brojni gosti. 

Uvodno je okupljene pozdravio gradonačelnik Srpak naglasivši kako je riječ o povijesnom danu.

Pročistač otpadnih voda u Murskom Središću započeo s pokusnim radom Fotogalerija

- Ovim projektom ostavljamo naš okoliš onima od kojih smo ga posudili, a to su naša djeca, čišćim. Zaštita voda danas je od ključnog značaja, a ona se postiže upravo ovakvim projektima, rekao je Srpak te najavio novi projekt aglomeracije u Križovcu i Štrukovcu.

Direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina naglasila je da je riječ o projektu ukupne vrijednosti preko 30 milijuna eura.

- Izgradnja sustava odvodnje započela je u rujnu 2019. godine, a u sklopu nje izvedeni su i besplatni kanalizacijski priključci za sve potpisane ugovore o priključenju na sustav javne odvodnje, odnosno ukupno za oko 3.000 domaćinstava, rekla je direktorica Međimurskih voda Sunčana Glavina dodavši kako je cjelokupna provedba projekta Aglomeracije Mursko Središće u visokom stupnju izvršenosti. Naime, u tijeku su završni radovi na izgradnji gravitacijskih kolektora i tlačnih vodova te crpnih stanica, kao i pripreme i izvođenja asfaltiranja u svim naseljima na Aglomeraciji Mursko Središće. Dosad je na projektu ukupno postavljeno 71.943 metara cijevi i 1.475 revizijskih okana, 414 izvoda i 2.734 kućna priključka.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta aglomeracije koji Međimursku županiju pozicionira kao primjer dobre prakse kad je riječ o postotku izgrađenosti kanalizacijskog sustava i zelene tranzicije kojoj cijela Europa teži.

- Na području Međimurske županije predviđena je izgradnja ukupno 7 aglomeracija. Aglomeracije  Čakovec i Novo Selo na Dravi su uspješno završene, danas je u pogon pušten pročistač otpadnih voda Aglomeracije Mursko Središće, a do kraja godine očekujemo i završetak Aglomeracije Donja Dubrava. Nakon toga, slijedi nam rekonstrukcija i daljnje ulaganje u aglomeraciju u Donjem Kraljevcu, Podturnu, Podbrestu, kako bi završili ogroman posao na zadovoljstvo svih građana, rekao je Posavec.

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković naglasio je značaj projekta Aglomeracije.

- Ovim projektom dići će se postotak priključenosti s 13% na gotovo 85%, što znači da će 8.500 domaćinstava imati priključak na javni sustav odvodnje. Ovi podatci, kao i projekt Aglomeracije Donja Dubrava koji je pri kraju te završeni projekt Aglomeracije Čakovec govori o uspješnosti provođenja projekata te dobroj organizaciji posla, poručio je Đuroković.

Kako se moglo čuti, pokusni rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trajat će minimalno šest mjeseci, a odnosi se na pokusni rad linije vode i mulja te dokazivanje sukladnosti zahtjevima za buku i kakvoću zraka. Riječ je o uređaju s III. stupnjem pročišćavanja, što podrazumijeva uklanjanje krutih i otopljenih onečišćujućih tvari u otpadnim vodama na vrijednosti propisane Pravilnikom o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda.

Kapacitet uređaja je 12.000 ekvivalent stanovnika te će pročišćavati sanitarne otpadne vode s područja grada Mursko Središće (naselja Mursko Središće, Peklenica i Hlapičina) te općina Sveti Martin na Muri (naselja Žabnik, Marof, Vrhovljan, Sveti Martin na Muri, Brezovec, Jurovec, Lapšina i Čestijanec), Selnica (dio Selnice) i Vratišinec (naselja Vratišinec i Gornji Kraljevec). 

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Mursko Središće“ sufinancira se sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa za konkurentnost i koheziju 2014.-2020.. 70,8 % su bespovratna sredstva Europske unije, 12,6 % je sufinancirano iz državnog proračuna, 12,6 % su osigurale Hrvatske vode te 4% jedinice lokalne samouprave.  

Spomenuti projekt doprinijet će poboljšanju stanja voda u Međimurskoj županiji te povećanju priključenosti stanovništva na javne kanalizacijske sustave odvodnje.  

Najnovije

Reci što misliš!