Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Plenković: 'Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje ne bude dvostruko veća, za 100 posto'
Josip Regovic/Pixsell

sjednica vlade

Plenković: 'Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje ne bude dvostruko veća, za 100 posto'

Premijer je predstavio mjere te rekao da su sveobuhvatne i snažne.

Vlada je na sjednici usvojila četvrti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena vrijednog 1.7 milijardu eura.

"Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način", kazao je premijer na početku sjednice Vlade. 

"Ovo je jedan bitan tjedan kod reformskih napora. Sutra će Sabor izglasati pet zakona koji su bitni za ispunjavanje našeg programa. Prvi je danas predstavio ministar Beroš, okvir za daljnju reformu zdravstva, vrlo bitan paket zakona koji će Sabor na prijedlog Vlade izglasati sutra. Drugi važan zakon je Zakon o trgovini o reguliranju rada nedjeljom, idemo od 1. srpnja s režimom 16 radnih nedjelja, puni režim od 16 nedjelja slijedi od 1. siječnja 2024. i na taj način smo napravili dobar balans između privatnog i poslovnog života. Treće će se prihvatiti izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o doprinosima. Prvo je snižavanje stope PDV-a na plin, ogrjev, brikete, palete, a Zakon o doprinosima ide za umirovljenike, onih 3 posto i time anuliramo antirecesijsku mjeru iz 2009. godine koja je bila na snazi pa će oni umirovljenici koji imaju iznadprosječne mirovine, a plaćali su tih 3 posto, imati veći prihod od svojih mirovina, a riječ je o 32 tisuće umirovljenika", kazao je Plenković.

"Glavna i ključna tema današnje sjednice Vlade je posvećen četvrtom paketu mjera, paket mjera za zaštitu naših građana i našeg gospodarstva u ovoj krizi koja je dominantno uzrokovana brutalnom ruskom agresijom i invazijom na Ukrajinu i njezinim posljedicama na energetsku krizu, prehrambenu krizu, na inflatorne pretiske. Kao odgovorna Vlada koja vodi računa i o društvenoj solidarnosti i o kvalitetnoj redistribuciji sredstava, djelujemo da se u hrvatskom društvu održi socijalna kohezija, da nemamo socijalnu frakturu, da svi prođu sa što manje rizika i da ostanu na nogama, a da država ispuni svoju ključnu ulogu da je uz radnike, uz gospodarstvo ma maksimalan mogući način", kazao je. 

"Ovaj četvrti paket mjera vrijedan 1,7 milijardi eura dolazi nakon što su resori proteklih tjedana radili na pripremi, on je ponovno sveobuhvatan, snažan i kalibriran. Razvivši visok stupanj povjerenja u dijalogu sa socijalnim partnerima, dogovorili smo paket koji se sastoji od tri temeljna cilja: ublažavanje rasta cijena energenata, zaštita od inflacije i posebne potpore i poticaji ciljanim skupinama", kazao je. 

"Budući da smo sve cjelovito predstavili, kratko ću proći ono najvažnije a to je da će se zadržati ista cijena električne energije za kućanstva, na 0,059 eura po kW što će obuhvatiti više od dva milijuna mjernih mjesta, da će se zadržati cijena od 62 eura za električnu energiju za javni i neprofitni sektor, da sve ovo što se potrošilo do 31. ožujka se ne računa, dakle kreće se od nule. Mi smo s tih 62 eura za javni i neprofitni osigurali praktički sektor priuštivu cijenu energije za vrtiće, škole, bolnice, fakultete, muzeje, institute, vjerske institucije", kazao je. Imamo cijenu za poduzetnike koja je u ovom kontekstu fiksirana na 180 za potrošnju do 250 i onda na 230 za one najveće potrošače", dodao je. 

"Cijena plina ostaje ista, nastavlja se aktivnost za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, zadržavamo i cijenu plina za poduzetnike. Ono što je najvažnije i moramo imati na umu da se vladinim mjerama praktički sprječava da od 1. travnja cijena struje za kućanstva ne bude dvostruko veća, za 100 posto, a cijena plina bi bila za 70 posto skuplja. Mjere Vlade izravno koriste građanima i gospodarstvu. Za umirovljenike je tu novi paket, kao i jednokratna novčana naknada za nezaposlene", kazao je premijer. 

Posjetimo, za zaštitu od inflacije najugroženijih građana Vlada će osigurati 169 milijuna eura te će tako za potpore umirovljenicima biti osigurano ukupno 75 milijuna eura kroz jednokratne naknade te ukidanjem dodatnog doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Za jednokratne naknade izdvojit će se oko 64 milijuna eura, a mjera će se odnositi na 696 tisuća umirovljenika s mirovinom do 610 eura. Pritom će najviše, 160 eura, u travnju dobiti oni s mirovinom do 260 eura, onima s primanjima između 260,01 i 330 eura pripast će 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobit će 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno će primiti 60 eura.

Za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće ukida se dodatni doprinos, čime će im se raspoloživ dohodak povećati za tri posto, a vrijednost te mjere je 11 milijuna eura. Za naknade za troškove energije bit će osigurano 40 milijuna eura te će 69.000 ugroženih kupaca energenata imati pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije.

Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Nadalje, naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu devet milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna 2,3 milijuna eura, pri čemu će im se povećati koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2.

Pritom, ugroženi kupci energenata, primatelji doplatka za pomoć i njegu te nezaposleni branitelji imat će pravo na jednokratnu novčanu naknadu od 150 eura, čime će biti obuhvaćeno oko 167 tisuća građana. Ta naknada je povećana za 17,16 eura ili 13 posto u odnosu na "božićni" paket, napomenuo je Plenković.

Primatelji dječjeg doplatka u travnju će dobiti posebnu novčanu naknadu, čime će biti obuhvaćeno 128 tisuća obitelji s 230 tisuća djece, a iznos će ovisiti o broju djece u obitelji. Tako će obitelji s jednim djetetom dobiti 45 eura, s dvoje djece 70 eura, s troje djece 100 eura, s četvero djece 130 eura, a s petoro i više djece 160 eura.

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.