LAG MEĐIMURSKI DOLI I BREGI

USPJEŠNA PRIČA Ivica Vidović iz Podturna sada brže i lakše obrađuje svoje poljoprivredne površine

Ovaj međimurski ratar na 4 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu i krumpir, a sav urod sa svojih polja uspijeva prodati lokalnim otkupljivačima

Ivica Vidović, nositelj samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva iz Podturna, na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio je 15 tisuća eura bespovratnih sredstava za obnovu poljoprivredne mehanizacije. 

>> Ivica Vidović iz Podturna

– Prije četiri godine prijavio sam projekt na državnoj razini, ali nisam prošao. No, kada sam vidio da je natječaj za male poljoprivrednike raspisao i LAG Međimurski doli i bregi odlučio sam pokušati još jedanput. Prijava na natječaj nije bila komplicirana, sam sam napisao projekt i uspio sam proći na natječaju. Pritom sam imao pomoć djelatnica LAG-a Međimurski doli i bregi, kojima zahvaljujem na pomoći. Bile su vrlo pristupačne i na usluzi, a cijeli je natječaj protekao bez problema i prema propisanoj proceduri.

Da nisam dobio te novce ne bih mogao ići u takvu investiciju, to bi za mene bio preveliki izdatak, morao bih prodati dio zemlje koju obrađujem, a to nije dolazilo u obzir. Zahvaljujući tim novcima koje sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi puno sam lakše kupio rabljeni traktor. Doduše, više od osam mjeseci tražio sam dobar traktor, koji sam uspio kupiti u okolici Novog Marofa. Jako sam zadovoljan, jer sada sve uspijevam obaviti brže i kvalitetnije – rekao je Ivica Vidović, nositelj SOPG-a iz Podturna.

Djedovina se ne smije zapustiti 

Ovaj međimurski ratar na 4 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu i krumpir, a sav urod sa svojih polja uspijeva prodati lokalnim otkupljivačima. 

– Svi smo u obitelji zaposleni, pa nekako uspijevamo, jer samo od tih 4 hektara ne bismo mogli živjeti. No, te su zemlje naša djedovina i ne želimo ju prodati, a sa starom poljoprivrednom mehanizacijom nismo ih mogli kvalitetno obrađivati. Zato nam je taj novac bio od velike pomoći, iako smo za traktor morali dodati i nešto vlastitog novca. Za svoj sam novac kupio malčer, prskalicu i plug, tako da ću barem neko vrijeme biti bez brige – naglasio je Ivica Vidović, kojemu u radu na obiteljskom posjedu pomažu sinovi – Lovro i Marko.  

Svaki ratar radi za sebe

Bespovratna sredstva koja je dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi bila su konkretna pomoć za unapređenje i razvoj njegovog poljoprivrednog gospodarstva, pa će se sigurno prijaviti i na nove natječaje koji će biti raspisani. 

– Našim poljoprivrednim proizvođačima treba takva, konkretna pomoć i podrška, no, država bi morala konkretnije poraditi i na okrupnjivanju zemljišta. Rascjepkanost poljoprivrednih površina je veliki problem, koji  jako utječe na našu konkurentnost. Naše su parcele veličine od 800 do tisuću četvornih hvati, a kako su međusobno udaljene to poskupljuje njihovu obradu i oduzima nam više vremena. Kada bi se provela komasacija sigurno bi bili konkurentniji. Osim toga, kod nas svaki ratar radi za sebe, a kada bi se povezali i udružili sigurno bi nam bilo lakše. Sav urod uspijem odmah prodati, otkupna stanica nam je blizu, ali bi otkupna cijena trebala biti viša. S ovom cijenom je teško pokriti sve veće troškove – upozorio je ovaj međimurski ratar. 

Ivica Vidović preporučio je malim poljoprivrednim proizvođačima da se svakako jave na buduće natječaje iz Programa ruralnog razvoja. 

– Zadovoljan sam kako je sve prošlo, pa je moja preporuka svima koji imaju traženu ekonomsku veličinu da se svakako prijave kako bi dobili taj europski novac. Svakako treba probati, jer procedura nije komplicirana, a ta sredstva su svima dobrodošla – istaknuo je Ivica Vidović, nositelj samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva iz Podturna. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije