Prosječne radničke plaće pale na svega 2930 kuna

Tekstilci i obućari u prvim mjesecima 2013. godine suočavaju se s daljnjim padom proizvodnje, smanjenjem broja zaposlenih i sve nižim plaćama. Tekstilna industrija, koja na sjeverozapadu Hrvatske nosi 70 posto cijele hrvatske proizvodnje, došla je pred zid i od Vlade traži hitnu pomoć. I to konkretnu.

– U Ministarstvu gospodarstva nisu shvatili naše probleme, ali ni naše prednosti. Program državnih potpora posložen je na način da se tvrtkama pomaže u modernizaciji postrojenja i opreme. Mi pet godina ulažemo u modernizaciju nemamo u što više ulagati! Ne možemo svake godine kupovati nove strojeve – upozorio je Davor Sabolić, direktor Čateksa, koji je izabran za novog predsjednika strukovne grupe tekstilne i obućarske industrije HGK – Županijske komore Čakovec.

Tekstilci i obućari traže da se na njih gleda zasebno, a ne kao na prerađivačku industriju u cjelini. – Oko 80 posto zaposlenih su žene. Nije svejedno ostaje li bez posla žena ili muškarac, jer žena će se teže zaposliti izvan branše. Treba uvažiti i još jednu specifičnost, a to su veće stope bolovanja u našim industrijama.

Ako je stopa bolovanja od osam do 10 posto, i ako se ne ispunjavaju norme, troškovci su veći. Tražimo da država preuzme cijeli teret bolovanja na sebe, a ne da prvih 42 dana bolovanja ide na teret poslodavaca. Trebalo bi i smanjiti doprinosa za plaće i smanjiti cijena energenata – predlaže Sabolić.

Cijena plina je, upozorava, u zadnjih pet godina udvostručena. Porasla je cijena vode i struje, a tekstilci ta poskupljenja ne mogu više ugrađivati u cijene svojih proizvoda, pa postaju nekonkurentni. Državi će, dodaje, predložiti i sufinanciranje neto izvoznog efekta.

Brojčani pokazatelji tekstilcima i obućarima ne idu u prilog. Prosječna neto plaća je svega 2930 kuna u proizvodnji odjeće, a još manja u kožnoj industriji. Broj zaposlenih u prvim mjesecima ove godine pao je za dodatnih šest posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije