Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
SKUPLJANJE OTPADA Međimurci kao najbolji u Hrvatskoj i primjer svima morat će plaćati penale
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

ima li logike?

SKUPLJANJE OTPADA Međimurci kao najbolji u Hrvatskoj i primjer svima morat će plaćati penale

Prošle godine gradovi s kojima surađuje Pre-kom prosječno su odvajali 66,90 posto otpada, a čak šest gradova i općina odvaja više od 69 posto

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja promijenilo je način obračuna odvojenog skupljanja otpada pa su se gradovi poput Preloga, koji ostvaruju nabolje rezultate u odvajanju otpada u državi, našli na udaru i morat će, kako tvrde, plaćati penale.

Na tu nelogičnost upozorava direktor komunalne tvrtke Pre-kom Siniša Radiković koji ističe da se Gradu Prelogu ne prizna skupljeni korisni otpad od pravnih osoba, a stavlja im se na teret njihov miješani komunalni otpad, čime je, tvrdi, Grad oštećen za više od pet posto, Općina Jalžabet za 16 posto, a oštećene su, dodaje, i općine na otoku Krku koje su već morale platiti poticajnu naknadu (penale) zbog neodvajanja otpada, a među najboljima su u Hrvatskoj. Takvom novom evidencijom oštećene su najviše, napominje, jedinice lokalne uprave i samouprave s jakim gospodarstvom.

– S tim problemom upoznali smo i Ministarstvo kako se ne bi opet dogodilo da najbolje jedinice lokalne uprave i samouprave plaćaju poticajnu naknadu – napominje Radiković. Prošle godine gradovi s kojima surađuje Pre-kom prosječno su odvajali 66,90 posto otpada, a čak šest gradova i općina odvaja više od 69 posto. Obračun poticajne naknade koju uplaćuju gradovi i općine u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost određen je Zakonom o gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu u srpnju 2021. Poticajne naknade su uvedene kako bi se gradove i općine poticalo na smanjenje udjela miješanog komunalnog otpada u komunalnom otpadu. Iznos poticajne naknade ovisi upravo o količinama miješanog komunalnog otpada i ukupnog komunalnog otpada.

– Ako Grad Prelog, ili bilo koja druga jedinica lokalne samouprave, smatra da je tom prilikom napravljena greška i da izračun iznosa poticajne naknade nije proveden u skladu sa Zakonom, na raspolaganju je pravni lijek u skladu s uputom na rješenju – odgovorili su na naš upit u Ministarstvu. Prema prije važećoj Uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom određivala se stopa odvojenog sakupljanja otpada, pa ako je ta stopa bila jednaka ili viša od vrijednosti propisane Uredbom, stopa bi iznosila nula kuna, dok važeći obračun za 2021. više ne sadrži ekvivalentne odredbe. Drugi važni faktor koji utječe na iznos obračunate poticajne naknade je, pojašnjavaju, promjena u načinu određivanja javne usluge.

Prema nedavno objavljenim podacima o masi skupljenog miješanog komunalnog otpada koja prekoračuje graničnu količinu za 2021., gradovi i općine ukupno su je prekoračili za 320.200 tona. Te prekoračene količine miješanog komunalnog otpada važan su parametar prilikom određivanja iznosa poticajne naknade. Najveće prekoračenje imaju Zagreb, Split, Zadar, Rijeka i Dubrovnik. S druge strane, na nuli je dvadesetak gradova i općina, od kojih je 15 iz Međimurja, a tu su još Osijek, Lopar, Martijanec, Koprivnica i Radoboj.

Najnovije

Reci što misliš!