SKUPŠTINA MEĐIMURJE-PLINA

NENAD HRANILOVIĆ ‘Uspjeli smo osigurati plin u turbulentnim vremenima. To je ostavilo posljedice, no othrvali smo se i poslujemo pozitivno’

- Plin po cijeni od 41 euro po megavatsatu može nuditi samo HEP Plin Osijek. Takva odluka Vlade stavlja nas u neravnopravni položaj – rekao je Hranilović

U utorak 10. siječnja održana je sjednica Skupštine Međimurje-plina sa svega jednom točkom dnevnog reda – stanje u Međimurje-plinu. Nakon što je utvrđeno da je prisutan dovoljan broj članova-skupštinara, predsjedanje Skupštinom preuzela je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, a potom je direktor Nenad Hranilović predstavio rezultate poslovanja ostvarene tijekom 11 mjeseci prošle godine.

– S obzirom na špekulacije o poslovanju Međimurje-plina mogu istaknuti da je u 11 mjeseci prošle godine Međimurje-plin i dalje tvrtka koja pozitivno posluje. U tih 11 mjeseci ostvareno je preko 422 milijuna kuna prihoda, zabilježeno je 416 milijuna kuna rashoda, što znači da je dobit gotovo 6 milijuna kuna. Kompletnu sliku poslovanja imat ćemo u lipnju kad dobijemo i podatke za mjesec prosinac. No, već sad dobiveni podatci govore u prilog tome da, unatoč velikim energetskim problemima, i u trenutcima kad je cijena plina otišla i 15 puta gore u odnosu na proteklo razdoblje te problemima koje smo imali sa skladištem, 2022. godina ide prema tome da će se ostvariti pozitivan poslovni rezultat, rekao je Hranilović.

>> Skupština Međimurje-plina

– Međimurje plin i ovu plinsku godinu uspio je zaključiti na najbolji mogući način. Uspjeli smo nabaviti plin kad je početkom lipnja uopće bilo upitno hoće li ga biti dovoljno za ovu plinsku godinu i moram naglasiti da smo svim našim kupcima, i kućanstvima i poduzećima, uspjeli osigurati plin u ovim turbulentnim vremenima te nitko nije ostao bez plina. Sigurno je da je ta odluka imala velike posljedice na naše poslovanje te smo u određenom periodu bili u nezavidnoj situaciji, no uspjeli smo se othrvati, naglasio je Hranilović.

Uslijedila je rasprava koja je trajala gotovo sat i pol, u kojoj su se nizala pitanja zašto se ovakve sjednice ne sazivaju češće kako bi skupštinari redovito bili upoznati sa stanjem u Međimurje-plinu, koje je, kako se moglo čuti, u jednom trenutku bilo u gubitku 73 milijuna kuna.

Zbog čega vaši korisnici ne mogu na šest mjeseci preći kod drugih opskrbljivača kako bi imali jeftiniji plin, zbog čega niste kupili plin po jeftinijoj cijeni i slično samo su neka od pitanja koja su uputili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i Ervin Vičević, načelnik Selnice.

Odgovarajući na njih, Hranilović je istaknuo da su ostali zatečeni odlukom Vlade da plin po cijeni od 41 euro može nuditi samo HEP Plin Osijek, što je po njemu, diskriminirajuća odluka koja Međimurje-plin stavlja u nepovoljan položaj.

– I dalje ćemo tražiti od Vlade i Ministarstva da nam izađe u susret te omogući povoljniju cijenu plina, poručio je.

– Zbog porasta kompleksnosti poslovanja predlažem da se razmotre organizacijske promjene društva Međimurje-plin kako bi se ono moglo nositi sa svim izazovima koje nosi budućnost. S obzirom da prema kriteriju prihoda Međimurje-plin prelazi okvire poslovnog subjekta srednje veličine, predlažem da se Uprava društva putem javnog natječaja proširi i dopuni novim članovima, i to članom Uprave tj. direktorom za područje opskrbe i distribucije te članom Uprave tj. direktorom za područje prodaje, financija i općih poslova. Uz to, predlažem raspisivanje novog natječaja za izbor revizora društva za poslovnu 2022. godinu, uz uvjet da ima referencu barem 10 velikih trgovačkih društava, te da se uz izradu revidiranih financijskih izvještaja napravi i implementira Izvještaj o društveno odgovornom poslovanju za 2022. godinu, kao izvještavanje o održivosti, predložio je gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek naglasivši kako su ovi prijedlozi dobronamjerni doprinos očito potrebnom poboljšanu društva.

– Razmotrit ćemo sve prijedloge skupštinara. Ukoliko će se na narednim sjednicama Skupštine većina odlučiti za bilo koji oblik promjene, tako ćemo i učiniti, rekao je Hranilović.

– Mislim da smo svim skupštinarima približili situaciju koja se događa oko Međimurje-plina, a tiče se odluka Vlade o poremećajima na tržištu energije u Hrvatskoj. Po pojedinim odlukama Vlade, postoje poduzeća koje su javne institucije i koje prema prioritetima Vlade, kao što su predškolski, školski i zdravstveni odgoj, imaju mogućnost sklapanja ugovora po cijeni od 41 eura po megavatsatu s tvrtkom HEP Plin Osijek. Kao odgovorna osoba ne mogu dozvoliti sporazumni raskid ugovora koji bi izazvao štetu tvrtki Međimurje-plin i na taj način zaradio mogućnost za kaznenu prijavu, rekao je Hranilović nakon sjednice Skupštine.

Kako se moglo čuti, pojedine škole i vrtići, kojima je istekao ugovor s Međimurje-plinom promijenile su opskrbljivača. Također, cijena plina na burzi smanjila se na oko 70 eura te će Međimurje-plin od veljače sve predškolske ustanove opskrbljivati po cijeni od 41 euro + opskrbna marža, odnosno 47,5 eura, dok će razlika ići na teret troškova poslovanja Međimurje plina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije