Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
VIDEO I FOTO Ministrica Vučković u Belici otvorila specijalizirano skladište krumpira
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

VELIK PROJEKT

VIDEO I FOTO Ministrica Vučković u Belici otvorila specijalizirano skladište krumpira

Riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Belici otvorila specijalizirano skladište za hlađenje krumpira Agrobela, a riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, piše Index.

Skladište za hlađenje krumpira veličine je 2200 četvornih metara i kapaciteta 3600 tona, a realizacija projekta trajala je dvije godine, rečeno je na otvaranju. Investicija je vrijedna 15 milijuna kuna, od čega su 7.4 milijuna kuna bespovratna sredstva odobrena iz Programa ruralnog razvoja RH. Ministrica Vučković podsjetila je da je Ministarstvo poljoprivrede u srpnju 2020. godine objavilo natječaj vrijedan 115 milijuna kuna.

Ministrica Vučković u Belici otvorila specijalizirano skladište krumpira Fotogalerija

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se žurna potreba za brzim ulaganjima u izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta.

U dijalogu s proizvođačima krumpira, Ministarstvo poljoprivrede je putem Natječaja tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ iz Programa ruralnog razvoja stavilo na raspolaganje 115 milijuna kuna, sredstva kojima je osiguran nastavak proizvodnje, ali i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača.

"Podržali smo 26 projekata vrijednih 102 milijuna kuna, što se tiče potpore, ali mnogo vrednijih što se tiče investicije, a ovo je jedan od najboljih primjera", kazala je ministrica. Izgradnju skladišta ministrica je nazvala 'hrvatskim zajedničkim odgovorom na činjenicu da je EU sukladno analizama i znanstvenim spoznajama zabranila uporabu klorprofama'.

Više od 60 posto proizvodnje krumpira u Međimurju i Varaždinskoj županiji

"Proizvođači su imali vrlo kratko vrijeme da se prilagode i zajedno smo uspjeli, možda i u najkraćem vremenu ja bih rekla, u odnosu na mnoge druge europske zemlje, realizirati takav projekt", istaknula je Vučković zahvalivši svima koji su "imali vjere da se proizvođači mogu organizirati, udružiti, izgraditi skladišta i na kraju ponuditi još bolji i zdraviji proizvod hrvatskim i stranim potrošačima". Župan Matija Posavec naglasio je kako je otvaranje skladišta iskorak i novi standard kad je riječ o održivoj poljoprivredi, o zaštiti poljoprivrednih proizvoda i njihove kvalitete.

"Ako se ičim možemo pohvaliti, to je kvaliteta naših poljoprivrednih proizvoda. Krumpir i jabuke se najviše proizvode upravo u Međimurju i svaki takav objekt mora naići na podršku svih razina, od Općine, preko Županije, do države u cjelini", kazao je Posavec.

Dodao je da je želja Međimurske županije da ima i Regionalni distributivni centar za voće i povrće te da se u tome nada podršci svih struktura.

Inače, prema podacima konzultantske tvrtke Smarter, proizvodnja krumpira u Hrvatskoj odvija se na približno 10.000 hektara, a proizvedene količine osciliraju, što je povezano uglavnom s vremenskim prilikama. Tako se zadnjih godina ističe odlična 2016. kada je proizvedeno gotovo 200.000 tona krumpira. U 2020., pak, krumpir je bio zasijan na 9325 hektara, s kojih je izvađeno 174.279 tona krumpira.

Prema podacima Smartera, više od 60 posto proizvodnje osiguravaju Međimurska i Varaždinska županija, a samodostatnost Hrvatske je u tome pogledu u posljednje tri godine oko 90 posto, piše Index.

Najnovije

Reci što misliš!